Akü Nedir?
Akü, bir enerji depolama aracıdır. Aracınızın hareket edebilmesi için başta marş motoru olmak üzere tüm elektrikli bileşenlere enerji sağlar.
Bunu; bünyesinde bulunan kimyasal enerjiyi, elektrik enerjine dönüştürerek yapar.
Akü, gerektiğinde kimyasal enerjiyi, elektrik enerjisine yâda elektrik enerjisini kimyasal enerjiye dönüştürebilir.
Kullanım ömrü ortalama 3-5 yıl olan akülerin çeşitli otomobil türleri için de kullanılabilecek farklı tipleri bulunmaktadır:
- Geleneksel Akü (Islak Tip / FB Akü)
- EFB Akü (Geliştirilmiş Islak Tüp / Start Stop Akü)
- AGM Akü (Kuru Tip / Akıllı Akü) Start - Stop Aküsü Nedir?
Dur - kalk sistemi olarak isimlendirebileceğimiz bu sistemde aracınızı fren yapıp durdurduğunuzda motor rölantide çalışmak yerine durur. Böylece aracınız hem yakıt tasarrufu sağlamış olur hem de çevre kirliliğinin azaltılmasında rol sahibi olur.
Aracınızda start stop aküsü var ise aracınızın motorunun uzun süreli bekleyişlerde - sıkışmış trafik gibi- çalışmasına gerek kalmaz.
Motor çalışmadığında da yakıt tüketimi olmayacağı gibi egzoz gazı da oluşmaz.
Start - Stop Teknolojisi Nedir?
Start - Stop teknolojisi, aracınız özellikle İstanbul gibi her saat diliminde trafiğin olduğu şehirlerde daha az enerji harcamasına olanak sağlayan bir sistemdir.
Start-Stop teknolojisi ile aracınızın hiç hareket edemediği yoğun trafiklerde motor otomatik olarak durur.
Aracınızın kontağını açıp kapatmanıza gerek bile kalmadan duran motor debriyaj pedalına bastığınız anda yeniden çalışır.
Start - Stop teknolojisi aracınızın hem yakıt tasarrufu sağlamasına hem de karbon emisyonunu azaltarak çevre dostu bir araç olmasına katkı sunmaktadır.
EFB Akü Nedir?
EFB (Enhanced Flooded Battery – Geliştirilmiş Sulu Akü) tip aküler, sulu / ıslak tip akü özelliğinde olup üstün performanslı akülerdir. Standart sulu / ıslak aküler yerine de kullanılabilmektedir.
EFB aküler Start - Stop teknoloji ile uyumlu şekilde çalışan aküler olup aracınızın motorunun üzerindeki alternatör yükünü hafifleterek tüketim oranını azaltmaya odaklı şekilde üretilmiştir.
EFB aküler alternatör desteği aramadan Start - Stop teknolojisi ile uyumlu çalışabildiğinden daha dayanıklı bir yapıya sahiptir.
Uzun süre sorunsuz kullanabileceğiniz EFB akü ortalama olarak 90.000 kere verimli şekilde çalıştırılmaya uygundur.
AGM Akü Nedir?
AGM (Absorbed Glass mat – Emdirilmiş cam elyaf) aküler ise kuru akü olarak ifade edilen, asidin fiberglas bir malzemeye emildiği, kurşun-asit teknolojisinin en gelişmiş örneği olarak karşınıza çıkan akülerdir.
1980'li yıllarda üretilen AGM aküler, standart akülere göre daha uzun kullanım ömrüne sahip olmakla birlikte yüksek performanslı ve cam elyaf malzemeden üretildiği için süngerimsi bir yapıya sahip olduğundan oldukça güvenilir olan akülerdir.
AGM aküler dayanıklı ve uzun ömürlü yapısı sayesinde siz araç kullanıcılarına başta konforlu kullanım olmak üzere pek çok avantaj sağlamaktadır.
AGM aküleri bakım gerektirmez, hızlı şarj olur. Düşük şarj durumunda bile yüksek verim sağlar. Standart akülere oranla yakıt verimliliğine önemli ölçüde katkı sağlar.
Araçta AGM akü varsa her zaman başka bir AGM akü ile değiştirilmelidir.
EFB Akü ile AGM Akü Arasındaki Fark Nedir?
Start - Stop sistemi bulunan araçlarda kullanılmak üzere üretilen EFB ve AGM akülerin farklı özellikleri bulunmaktadır.
Peki EFB (Geliştirilmiş ıslak / sulu akü) ile AGM (Emdirilmiş cam elyaf akü / kuru akü) arasındaki farklar nelerdir?- EFB akü ıslak / sulu tip akülerden olmakla beraber Start - Stop araçların yanında geleneksel sulu akülerin yerine de kullanılabilmektedir.
AGM akü ise kuru akü olarak bilinen ve en gelişmiş akü tipidir. Geleneksel / standart akü ile kıyaslanamaz.
- EFB akü fren enerjisi geri kazanım sistemine sahip olmayan araçlarda da kullanılabilmektedir.
AGM akü ise sadece fren enerjisi geri kazanım sistemine sahip araçlarda kullanılabilmektedir.
- AGM akü üretildiği cam elyaf sayesinde süngerimsi bir yapıdadır, bu sayede aküdeki asidin emilmesini sağlamaktadır. EFB akü ise ıslak tipte bir aküdür.
Start - Stop Akü Yerine Geleneksel Akü Kullanılabilir Mi?
Start - Stop aküsünün işlevlerini yukarıda açıklamıştık. Start - Stop akü hem motoru çalıştırmaktan hem yakıt tasarrufu sağlamaktan hem emisyonu azaltmaktan sorumlu olan bir akü tipidir.
Geleneksel akü (FB) Start- Stop sisteminin olduğu bir araçta kullanılırsa 3-5 ay içinde ömrü tükenecektir.
Bu da aracınız için büyük sorunlar doğurabileceğinden Pratik Araba ekibi olarak biz klasik akünün Start - Stop teknolojisinin hakim olduğu araçlarda kullanılmasını tavsiye etmiyoruz.
Start - Stop Akü Ömrü Ne Kadardır?
Klasik akülerin (FB) çalıştırılma süresi ortalama 30.000 çalıştırma ile sınırlıyken Start - Stop aküler 90.000 çalıştırmaya kadar verimli kalmaktadır.
Start - Stop Aküler Şarj Edilir Mi?
Start - Stop akü şarj edilebilen bir akü tipidir. Start - Stop akü yardımı ile motor çalışmazken bile marş motoru akünün deşarj olmasını engelleyerek enerjinin geri kazanılmasını sağlar.
Bu yolla da akü şarj edilebilmektedir. Start - Stop akü klasik aküye kıyasla yüksek ölçekte şarj alabilen ve bu şarjı yüksek seviyede enerjiye dönüştürebilen bir yapıya sahiptir.
Start - Stop Akü Fiyatları
Start - Stop akü fiyatları geleneksel aküye oranla yüksektir.
En soğuk havalara karşı bile dirençli olan bu sayede her hava koşulunda çalışabilen Start - Stop aküleri gelişmiş bir teknoloji il üretildğinden maliyeti de yüksek olmaktadır.
Start - Stop akü fiyatları ortalama 950 - 3000 TL arasında değişebilmektedir.
“Pratik Araba ekibi olarak aracınızın akü bakım ve değişimini hassasiyetle yapmaktayız.”
Pratik Araba aracınızın periyodik bakımında ve kontrollerinde uygun
orjinal ve
OEM kodlu malzemeler kullanır.
Aracınızın bakım ve onarımında sizden onay almadan işleme başlamaz ve yapılan tüm bakım işlemlerini
4077 sayılı Tüketici Koruma Kanunu kapsamında garantili ve yazılı olarak gerçekleştirir.
Aracınızın periyodik bakımı için
Pratik Araba ekibimizi arayabilir ya da
https://www.pratikaraba.com/periyodik-bakim.html linkinden öğrenebilirsiniz.
Pratik Araba’ da bulut teknolojisi yardımıyla periyodik bakımlarınızı km ve yıl bazında online takip edebilirsiniz.
Araç Aküsü Zayıf Olursa Ne Olur?Akü Takviyesi Nasıl Yapılır?Akü Ömrünü Nasıl Uzatırsınız?