Akü ömrünü yapacağınız birkaç işlemle uzatmanız mümkün. Aracınız, akü biterse çalışmaz. Zayıf bir akü ile de aracınız oldukça zor çalışır. Yorulduğumuzda kullandığımız “Pilim bitti” tabiri zayıf akü içinde geçerlidir. Çünkü kullandığımız akü, aslında enerji dönüşümü sağlayan bir pildir.
Akü, basit anlamda enerji depolama aracıdır. Marş motoruna ve diğer tüm elektrikli bileşenlere enerji sağlar. Bunu; bünyesinde bulunan kimyasal enerjiyi, elektrik enerjine dönüştürerek yapar. Akü, gerektiğinde kimyasal enerjiyi, elektrik enerjisine yâda elektrik enerjisini kimyasal enerjiye dönüştürebilir. Akü Ömrü Ne Kadardır?
Akü bittiğinde yenilenmesi, pahalıdır. Akü ömrünü etkileyen faktörleri bilmek size daha uzun hizmet eden bir aküye sahip olmak demektir. Bu sebeple, birkaç ipucuna dikkat ederek akünün daha uzun ömürlü olmasını sağlayabiliriz.
Çoğu araç aküsünün kullanım ömrü değiştirilmeden önce 3 ila 5 yıl arasındadır.
Akü ömrünü, aracın kullanım durumu ve yol şartları belirler.
Akü Ömrünü Uzatmak İçin Etkili 8 İpucu
1- Aracınızı sıcak havaya karşı koruyunÇalışan bir motor zaten büyük miktarda ısı üretir, bu nedenle sıcak bir gün aküyü boşaltmak için yeterli olabilir. Bunun nedeni, sıcak havanın araç akü sıvısını buharlaştırmasıdır. Gölgeli yerlere veya bir garaja park ederek aküyü sıcak havaya karşı koruyabilirsiniz.
2- Aracınızdan ayrılırken, tüm aydınlatmaların kapalı olduğundan emin olun.Araç içi ve dışı aydınlatmalar, ses ve görüntü sistemleri akünün çabuk bitmesine neden olur. Aracınız çalışmıyorken bu sistemleri kapalı tutmanız akünüzü daha uzun ömürlü yapar.
3- Sürekli kısa yolculuk yapmaktan kaçının.İyi haber, akünüz sürüş anındayken sarj olabilir yani kendi kendini doldurabilir ancak yolculuklarınız 20 dakikadan daha az ise akü asla şarj olmaz. Sürekli yaptığınız kısa sürüşler akünüzün zamanından önce yenilenmesine sebep olur.
4- Aracınızı uzun süre kullanılmadan bırakmayınAraç aküleri zaman içinde doğal olarak boşalır. Bu süreç 'kendi kendine deşarj' olarak bilinir. Arabanızı düzenli kullanmak, arabanızın yeniden şarj olmasını sağlar.
5- Akü kutup başlarını ve bağlantı yerlerini temiz tutunZaman içerisinde akü kutup başlarında oluşacak oksitlenme aracınızın çekiş gücünü zayıflatabilir. Ayrıca elektrik tesisatı zarar görebilir. Ilık suyla kutup başlarını temizlemek oksitlenmeyi engelleyecektir.
6- Far ampullerini LED ampullerle değiştirin.LED ampuller, LED ampuller xenon HID ampullere göre % 40, halojen ampullere göre % 60'ın üzerinde daha az enerji kullanır. Bu da akünün ömrünü uzatır.
7- Araç akünüzü belirli zaman aralıklarıyla test ettirin.Akünün çıkış voltajının ne olduğunu bilmek size akünün durumu hakkında fikir sahibi yapar. Akünün daha fazla şarja ihtiyacı olup olmadığını anlamanızı sağlar.
8- Araç akünüzün doğru şekilde takıldığından emin olun.Güvenli ve doğru şekilde bağlanmayan bir akü, motor hasarına ve kısa devreye neden olabilir. Özellikle sık sık engebeli yollarda kullanıyorsanız, akünüzün montaj braketine doğru şekilde yerleştirildiğini ve sıkıca takıldığını kontrol edin.
Yukarıda belirttiğimiz ipuçlarına dikkat ederek akü ömrünü maksimum seviyeye çıkartmanız mümkün.
Akü Değişim Zamanı Nasıl Anlaşılır?
Akünün bitmekte olduğunun ilk işareti, aracın sabahları eskisine göre daha zor çalışmasıdır.
Böyle bir durum karşılaştığınızda, bir oto sevisine gidip akünün voltaj seviyesini ölçtürmek en mantıklı olanıdır.
Akü Test Cihazı Tamamen şarj olan bir akü 12,6 volt veya üzerinde ölçülmelidir. Motor çalışırken, bu ölçüm 13,7 ila 14,7 volT arasındadır.
Bu değerin altındaki ölçümler akünün zayıf olduğunun işaretidir.
Kısa vadeli çözüm olarak akünüzü şarja bıraktırabilirsiniz. Ancak arabanızın aküsü artık şarj olmuyorsa, değiştirme zamanı gelmiştir
Aracın motoru çalışmazken otomatik camların daha zor açılıp kapanması, ses sistemlerinin çalışmaması, farların zayıf yanması da akünüzü değiştirme vaktinin geldiğinin işaretidir.
Kış Aylarında Akü Bakımı Nasıl Olur?
Aracınızdaki akü soğuk havalarda daha fazla enerji harcar. Bunun nedeni, akünün içindeki kimyasal reaksiyonlar akü soğukken daha yavaş gerçekleşir ve akü daha az elektron üretir. Bu ise akü çok daha fazla yorulmasına sebep olur.
Kış bakımında kontrol ettirdiğiniz akünün şarjı zayıfsa, şarj ettirin ya da akünün şarj tutmuyorsa yeni bir akü satın almanızı tavsiye ederiz.
“ Ücretsiz akü testi için PratikAraba servisimizi ziyaret edebilirsiniz.”
PratikAraba olarak, TSE 12047 kalite standardına haiz servis yapımızla, 1968'den günümüze uzanan tecrübe ve bilgi birikimiyle, Akü kontrol ve değişimini garantili olarak yapıyoruz.
Yeni bir akü alırken nelere dikkat etmelisiniz? EFB ve AGM Akü nedir?Akü takviyesi nasıl yapılır?Aracınızın periyodik bakım fiyatını hesaplamak için tıklayın