Akü takviyesi, araç aküsünün zayıfladığının işaretidir. Akü takviyesi, aracınızın aküsünü %100 doluluğa ulaşmaz.
Aracınızın aküsü takviye ile çalışıyorsa; öncelikle marş dinomosu ve şarj dinomosu kontrol edilmeli, elektrik kaçak testi yapılmalıdır.
Akü Takviyesi Araca Zarar Verir Mi?
Akü takviyesi aracınıza zarar vermez. Ancak akü takviyesi ile çalışan bir aracın aküsüne takviye sonrasında ölçüm yapılmalıdır. Ölçüm değerleri neticesinde ya yeni bir akü, ya da aküyü zayıflatan etkenler tespit edilmelidir.
Uzun süre aracı çalıştırmadan bekletmeniz veya sürekli kısa süreli araç kullanmanız araç aküsünün zayıflamasına sebep olur. Aynı şekilde aracı çalıştırmadan yanan farlar ve ses sistemleri de aküyü zayıflatır.
Akü Takviyesi Nasıl Yapılır?
Akü takviyesine ihtiyaç duymamanız için belirli periyotlarda aracınızın aküsünün şarj değerini ampermetre ile ölçtürmenizi PratikAraba olarak tavsiye ederiz.
Yine de akü takviyesini bilmek hiç umulmadık bir anda işinize yarayabilir.
Akü Takviyesi İçin Yapılması Aşağıdaki Adımları Uygulamanız Yeterli Olacaktır. |
1. Akü takviyesi için kullanacağımız akülerin aynı amper olması gerekir. |
2. Takviye ( jump-start) yapmazdan önce her iki aracında motor ve elektrik harcaması yapan her şey kapalı olsun. |
3. Kablonun kırmızı ucunu boş olan akünün (+) kısmına, daha sonra diğer ucunu dolu olan akünün (+) kısmına bağlayın. |
4. Daha sonra kablonun siyah ucunu dolu olan akünün (-) kısmına ve kablonun diğer ucunu boşalmış akülü aracın kaportasında herhangi bir metal bölüme bağlayın. |
5. Kabloların sıcak noktalara temas etmemesine dikkat edin. |
6. Dolu akülü aracı çalıştırıp, daha sonra boş akülü aracı çalıştırın. |
7. Araçlar çalıştıktan sonra boş akülü araçtan başlayarak kabloları çıkartın. |
Akü Şarj Durumu
Akünüzün şarj durumunu basit bir şekilde farların gücünden de anlayabilirsiniz. Eğer farların parlaklığı araç çalıştıkça daha da artıyorsa akünüz zayıflamaya başlamış demektir.
Akünün zayıflaması, hiç olmadık yerde aracın çalışmamasına sebebiyet verebilir ve akü takviyesine ihtiyaç duyabilirsiniz.
Bir akünün tam şarj göstermesi için ampermetre tarafından 12,6 volt veya üzeri ölçülmelidir. Araç çalışır durumdayken bu değer 13,7 ila 14,7 volt arasında olmalıdır.
Akünün görevi; marş motorunu, ateşleme sistemini ışık ve alıcılar ile aynı zamanda doğru akımla çalışan tüm devreleri beslemektir.Akülerin ortalama ömrü 3 yıl ila 5 yıl arasında değişir. Zaman aralığın bu kadar geniş olma sebebi; akünün kalitesi, sürücünün kullanım alışkanlıkları, mevsimsel değişimler olarak özetlenebilir.
Aracın Aküsü Zayıf Olursa Ne Olur?
Aracınızın aküsü zaman içinde arızalanabilmekte ya da değişim zamanının geldiği ile ilgili siz araç sahibine bazı sinyaller göndermektedir.
Aracınızın enerji üretim kaynağı olan akünün değişim zamanının geldiğini anlamak için aracınızın sabahları ilk çalıştırma esnasındaki performansına bakmanız gerekmektedir.
Eğer aracınız sabahları eskisine oranla daha zor çalışıyorsa, akü kontrol vakti gelmiş demektir.
ya daaracın motoru çalışmazken
otomatik camların daha zor açılıp kapanıyorsa,
ses sistemlerinin çalışmıyorsa,
farları daha zayıf yanıyorsa, akü kontrol vakti gelmiş demektir.
PratikAraba servis ekibimiz aracınızın akü testini ve ölçümlerini ücretsiz olarak yapmaktadır. Aracınıza doğru akü tercihinde PratikAraba ekibini bir danışman olarak düşünebilirsiniz.
PratikAraba olarak, 1968'de başlayan oto servis faaliyetlerindeki tecrübe ve bilgi birikimiyle aracınızın akü ölçüm ve değişim işlemlerini garantili bir şekilde yapmaktayız.
*** TSE 12047 servis kalite standartlarına sahip olan servisimiz, kalibrasyonu güncel test cihazlarımızla aracınızın elektrik ve elektronik kontrollerini
diagnostik ünitemize güvenle yaptırabilirsiniz.
Periyodik Bakımlarınızı Online Takip Edebilirsiniz.PratikAraba' da aracınızın periyodik bakımları marka üreticisinin belirlediği standartlarda ve periyotlarda yapılır. Periyodik bakımda servisimizi tercih ettiğinizde, aracınızın periyodik bakım takibini internet üzerinden yapabilirsiniz.
Periyodik bakım fiyatı için
PratikAraba servisini arayabilir ya da
https://www.pratikaraba.com/periyodik-bakim.html linkine tıklayarak aracınızın periyodik bakım fiyatını hesaplayabilirsiniz.
Oto Elektrik Hizmetinde Pratik Araba Yanınızda
Pro-Pratik Ekspertizle aracınızı birlikte kontrol edelim.
Yeni bir akü alırken nelere dikkat etmelisiniz?
Akü ömrünü nasıl uzatırsınız?