Oto mekanik onarımlarda, aracınıza yapılan en detaylı ve en çok ustalık bilgisi isteyen işlemlerden birisi motor yenileme yani diğer bir adı ile motor rektefiye işlemidir. Motor rektefiye işlemi uzun zaman alan ve ciddi bir maliyeti olan işlemler bütünüdür.
Bu nedenle ikinci el araç alırken aracın motor durumuna ve performasına oldukça dikkat edilmesi gerekir. Satın alınacak olan aracın motoru rektefiye işlemi görmüşse yapılan işlemlerin dökümü ve değişen yedek parça listesi mümkünse kontrol edilmelidir.
PratikAraba olarak, 1968'den günümüze uzanan tecrübe ve bilgi birikimle çeşitli araç markalarından oluşan ve sayısı yaklaşık 7.000 - 8.000 arası motor rektefiye işlemi yaparak müşterilerimize sağlam bir motorla araçlarını teslim etme mutluluğunu yaşadık.
PratikAraba servisimiz, müşterilerimize TSE 12047 "A" kalite servis standartlarında hizmet vermekte olup, motor rektefiye yani motor yenileme işlemlerini garantili olarak yapmaktadır.
Motor Rektefiye / Yenileme Nedir?
Motor yenileme / rektifiye aracınızın aşınmış motorunun pistonlar, silindir gibi parçalarına çeşitli işlem uygulamak sureti ile bu parçaların değiştirilmesi / yenilenmesine işlemi demektir.
Motor yenilemede / rektifiyede amaç motor parçalarının ilk günkü gibi sağlıklı şekilde çalışabilmesini sağlamaktır.
Rektifiye en kısa tanımı ile, aracınızın motorunun ilk günkü kalite ve performansıyla çalışması için bu çalışmayı zorlaştıran / gerekli standartlara uygunluk göstermeyen parçaların değişiminin yapılmasıdır.
Özellikle de aracınızın motorunun en büyük dostu olan motor yağından kaynaklı bir sorun olması halinde motor büyük zarar görmektedir.
Motor yağı aracınızdaki hareketli aksamların üzerinde asılıp ince bir tabaka şeklinde hareketli parçaların sürtünmesini ve aşınmasını önleyerek sıcaklığın en aza inmesini sağlamaktadır.
Motor yağı sayesinde aracınızın motorundaki aksamlar aşınmaz ve deforme olmaz. Ancak yağ kaçağı olması durumunda başta motor olmak üzere motor sistemini oluşturan aksamlar zarar görecektir ve aracınızın motorunun ömrü azalacaktır.
Aracınızın motorunun aşındığı noktada motor rektefiye yani motor yenileme işleminin yapılması gerekir.
Bir Aracın Motor Ömrü Kaç Km?
Bir aracın motor ömrü herşeyden önce marka üreticisinin ürettiği motorun yapısı ile orantılıdır. Bazı araç markaların motor ömrü az olabilir ama araç çok ciddi bir yakıt tasarrufu sağlayabilir ya da periyodik bakım maliyeti daha düşük, triger kayışı veya triger zinciri çok daha uzun km kullanılabilir.
Aracın motor ömrü bilinmelidir ki; periyodik bakım filtrelerinin ve kullanılan motor yağının kalitesiyle ve araç kullanım alışkanlıklarıyla doğrudan ilişkilidir. Yani aracınızın motor ömrünü uzatmak araç sahibi olarak biraz da sizin elinizde.
Motorun rektefiye zamanını yani aracın motor ömrünü uzatmak için, kaliteli motor yağ ve düzenli periyodik bakım çok önemlidir. Sabahları aracınızı ilk çalıştırdığınızda biraz rotantide çalışmasını beklemek, ilk birkaç dakika fazla devirli kullanmamak aracın motor ömrünü uzatır.
Motor ne zaman rektefiye ister? sorusunun cevabına geçmeden önce, aracınızdaki motorunun belli başlı parçalarını tanıyalım...
Herşeyden önce aracınızın motoru, en uzun ömürlü aksamlardan biridir. Bir kuvvet makinesi olan motor, aracınızın hareket etmesini sağlayan ana sistemdir.
Aracınızın sağlıklı şekilde çalışmasını sağlayan motor; motor bloğu, pistonlar, krank mili, eksantrik mili, silindir kapağı, triger kayışı / triger zinciri gibi parçalardan oluşan bir sistemdir.
Motor Bloğu Krank Mili Piston Triger Kayışı Motor bloğu; alüminyum veya demirden yapılan, silindirleri tutabilmek için delikleri bulunan ve motorun en önemli kısmı; yani özüdür.
Krank mili, pistonların aşağı ve yukarı hareketlerini motorun hızına uygun bir harekete dönüştüren ve aracınızın motor bloğunun alt kısmında bulunan parçadır.
Piston, aracınızı itmek / harekete geçirmek amacı ile ortaya çıkan yanma sonrası oluşan enerjiyi krank miline iletme görevine sahip, silindirik bir görünüme sahip parçadır.
Triger kayışı; motorun kamını ve krank milini senkronize bir şekilde döndüren ve her bir silindirin uygun zamanda ateşlemesini sağlayan dâhili bir motor bileşenidir. Bazı araçlarda Triger kayışı yerine triger zinciri de kullanılmaktadır.
Rektifiye / Motor Yenileme Ne Zaman Yapılır?
Rektifiye; yani motor yenileme işlemi aracınızda şu durumlar görüldüğünde kaçınılmaz hâle gelir:- Aracınızın yağ tüketimi olması gereken limitin üstünde ise
- Aracınızın motoru ilk çalışma esnasında zorlama oluşturuyorsa
- Aracınızı çalıştırdığınızda egzozdan yoğun şekilde mavi duman çıkıyorsa
- Aracınızın motorunun performansı düşüyorsa
- Motor sitemindeki parça arızalarından kaynaklı olacak şekilde triger kayışı kopmuşsa
- Motorun ve parçalarının yeterince yağlanamaması ve sonrasında oluşan aşınma durumu varsa.
Aracınızda bu belirtiler biri oluştuğunda
PratikAraba servisimize uğramanızı ve motor sistemini kontrol ettirmenizi tavsiye ederiz.
Rektifiye / Motor Yenileme Nasıl Yapılır?
Motor yenileme / rektifiye aracınızın motorunun yeniden sağlıklı çalışabimesi için oldukça detaylı bir işlemdir.
Aracınızın motor yenileme / rektifiye işlemi şu adımlar izlenerek yapılmaktadır:
-Öncelikle aracınızın motoru olduğu gibi sökülerek motorun genel bir kontrolü yapılmaktadır.
-Ardından arızanın nereden kaynaklandığına dair inceleme işlemi yapılıp motor bloğunun ve silindir kapağının kontrolleri yapılmaktadır.
-Silindir kapağı ve bloğun kontrollerinin ardından krank mili test edilip rektifiye işlemine geçilmektedir.
-Rektifiye işlemi sırasında motor bloğu pistonlara göre işlenerek kullanıma hazır hâle getirilmektedir.
-Bu işlemin ardından honlama yapılıp gerekli görüldüğü takdirde krank mili taşlanarak peşinden supapların sızdırmaması için yuva taşlama işlemine geçilmektedir.
-Tüm bu işlemlerin sonrasında motor kapatılarak yerine takılmakta ve aracınız test edilmektedir.
Ancak unutulmamalıdır ki motor yenileme işlemi kadar bu işlem esnasında kullanılan ürünün aracınızın motoruna uyumlu ve orijinal olması da oldukça önemlidir.
Orijinal olmayan parçalar aracınıza faydadan çok zarar getirecek ve aracınız sağlıklı şekilde çalışmayacaktır.
“ Aracınızın motor durumu PratikAraba servisimize uğrayarak öğrenebilirsiniz.”
Aracınızın periyodik bakım fiyatını
https://www.pratikaraba.com/periyodik-bakim.html linkine tıklayarak hesaplayabilirsiniz.
Geçmişten Günümüze...
Pro-Pratik Ekspertiz nedir?
Periyodik Bakım Fiyatına Etki Eden Unsurlar Nelerdir?