Isıtma bujisi, dizel motorlu araçlarda silindir içerisindeki havanın yakıtla karışarak tutuşmasını sağlamak amacıyla kullanılan bir parçadır. Buji, soğuk hava şartlarında motorun daha kolay çalışmasını sağlar.
Dizel araçlarda kullanılan bujiler, motorun çalışabilmesi için gereken sıcaklığı sağlayarak, yakıtın yanmasını kolaylaştırır.
Isıtma bujisi, araç performansını doğrudan etkileyen bir parçadır. Eğer bujiler zamanında kontrol edilmezse, motorun soğuk hava şartlarında çalışması zorlaşabilir, bu da aracın performansında düşüşe yol açar.
Ayrıca, çalışmayan bujiler nedeniyle motorun yakıt tüketimi artabilir ve araç sahibine gereksiz masraflar çıkarabilir.
Isıtma Bujisi Arızası Nasıl Anlaşılır?
Isıtma bujisi arızaları, aracın zor çalışması, motorun düzensiz çalışması, egzozdan fazla duman çıkması gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Eğer aracınızda bu tür belirtiler fark ederseniz, buji kontrolü yaptırmak önemlidir.
Bu gibi durumlarda
PratikAraba gibi konusunda uzman servisler tarafından destek almanız gerekmektedir.
Isıtma bujisi arızasını anlayabileceğiniz bazı belirtiler şunlardır:Motorun zor çalışması: Özellikle soğuk havalarda motorun uzun süre marşa basılmasına rağmen çalışmakta zorlanması.
Motorun düzensiz çalışması: Rölanti devrinde motorun sarsıntılı çalışması veya teklemesi.
Yakıt tüketiminde artış: Normal kullanım koşullarında yakıt tüketiminin artması.
Egzozdan siyah duman çıkması: Yanma odasında tam yanma gerçekleşmediği için egzozdan siyah duman çıkabilir.
Motorun güç kaybı: Araç hızlanırken veya yokuş çıkarken motorun güçsüz kalması.
Isıtma Bujisi Arızalıyken Araç Çalışır mı?
Bu soruyu kısaca cevaplayacak olursak; Evet ısıtma bujisi arızalıyken de genellikle aracınız çalışacaktır. Ancak, bu durumun bazı olumsuz sonuçları olacaktır.
Isıtma bujisi arızası, aracın çalışmasını tamamen engellemese de, performansını düşürür, yakıt tüketimini artırır ve motor ömrünü kısaltır. Bu nedenle, ısıtma bujisi arızası belirtileri görüldüğünde bir an önce tamir edilmesi önemlidir.
Soğuk havalarda çalışma zorluğu: Isıtma bujisi arızalıysa, özellikle soğuk havalarda motorun çalışması daha zor olacaktır. Motorun ısınması daha uzun sürebilir ve bu da yakıt tüketimini artırabilir.
Performans kaybı: Isıtma bujisi arızası, motorun performansında düşüşe neden olabilir. Özellikle düşük devirlerde motorun çekişi zayıflayabilir.
Egzoz emisyonlarında artış: Yanma tam olarak gerçekleşmediği için egzozdan daha fazla siyah duman çıkabilir ve bu da çevreye daha fazla zarar verir.
Motor ömrünü kısaltabilir: Uzun süre arızalı ısıtma bujisi ile çalıştırılan bir motor, daha hızlı aşınabilir ve motor ömrünü kısaltabilir.
Isıtma bujilerinin ömrünü uzatmak ve performansını korumak için düzenli bakım yapılması önemlidir.
Bunun için, bujilerin zamanında kontrol edilmesi ve gerekirse değiştirilmesi, ayrıca bujilerin takıldığı silindir kafalarının temiz tutulması gereklidir.
Isıtma Bujisi Kontrolü Ne Sıklıkla Yapılmalıdır?
Isıtma bujisi kontrolünün sıklığı, aracınızın kullanım koşulları, yaşı ve motorunun türüne göre değişiklik gösterir. Genel olarak araç üreticilerinin verdiği servis kılavuzunda belirtilen ya da uzman kişilerin tavsiye ettiği aralıklarla kontrol etmeniz önerilir.
Ancak bazı durumlarda daha sık kontrol yapmanız gerekebilir. Örneğin, sürekli soğuk iklimlerde kullanılan bir araçta bu kontrolün daha sık yapılması gerekebilir.
Motorun soğuk havalarda zor çalışması, artan yakıt tüketimi ve performans düşüklüğü gibi belirtiler, buji kontrolü yaptırmanız gerektiğinin işaretleridir. O nedenle her periyodik bakımda ısıtma bujilerinin kontrol edilmeside tavsiye edilmektedir.
Isıtma bujisi kontrolü, genellikle her
20.000 ila 30.000 kilometrede bir yapılmalıdır.
Isıtma bujisi kontrolü,
PratikAraba gibi konusunda uzman servisler tarafından yapılmalıdır. Kontrol sırasında, her bir buji ayrı ayrı test edilir ve dirençleri ölçülür. Buji direnci belirli bir aralığın dışındaysa, bujinin değiştirilmesi gerekir.
Ayrıca, bujilerin fiziksel durumu da göz kontrolünden geçiliriz. Herhangi bir çatlak, paslanma, kırılma veya başka hasarların olup olmadığı kontrol edilir.
Araç tamirinde kullanılan yedek parçaların
orjinal veya
OEM onaylı olması gerekir.
Orjinal veya
OEM onaylı olmayan parçalar aracınıza zarar verebilmekte ve aracın çalışmasını güçleştirmektedir.
PratikAraba, aracınızın bakım ve onarımında sizden onay almadan işleme başlamaz ve yapılan tüm bakım işlemlerini 4077 sayılı Tüketici Koruma Kanunu kapsamında garantili ve yazılı olarak gerçekleştirir.
Periyodik bakım ve onarımlarda
PratikAraba servisini tercih ettiğinizde
www.pratikaraba.com/periyodik-bakim.html a tıklayarak ya da
mobil aplikasyon sistemi ile aracınızın periyodik bakımda değişen malzemelerini ve sonraki bakım kilometre ve zamanını görebilmeniz mümkündür.
Isıtma / Kızdırma Bujisi DeğişimiBujiler Aşınırsa Ne Olur?Kızdırma Bujisi Arızası Nasıl Anlaşılır?