Aracınızın daha sağlıklı çalışması, güvenli sürüş sağlaması motor, şanzuman ve yürüyen aksamlarının uzun ömürlü olabilmesi belirli kilometre ve zaman aralıklarında kontrollerinin yapılması, bazı parçaların yenileriyle değiştirilmesi gerekir. Belirli bir zaman ya da kilometre aralıklarında araçta yapılan kontrol, yağ ve filtre değişim işlemlerine periyodik bakım diyoruz.
Periyodik bakım kilometre aralıkları aracın marka ve modeline göre değişim gösterir. Ayrıca periyodik bakım zamanı, aracınızda bulunan motorun euro4, euro5 ya da euro6 olmasına göre de değişim gösterir.
Periyodik bakım takibinden sadece kullanılan kilometreye göre hareket edilmez. Aynı zamanda süre de önemlidir. Aracınızın periyodik bakımının her yıl en az bir kere yapılması gerekir. Çünkü motor içerisindeki kullanılan motor yağları bir yıl içerisinde viskozite özelliğini kaybeder ve motor yüzeyine tutunamaz. Viskozite özelliğini kaybetmiş motor yağı ile motor aşınmaları çok hızlı ilerler ve ciddi tamir masrafları olusur.
Periyodik bakım gerekli mi? Başta da belirttiğimiz gibi aracınızın uzun ömürlü ve güvenilir olması, yakıt sarfiyatının daha az olması, performans açısından üst seviyede olabilmesi için araç periyodik bakımlarının zamanında yapılması gerekir. Periyodik bakımlarla aracınızda uzun vadede oluşabilecek büyük çaplı arızaları daha işin en başındayken kısıtlama şansına da sahipsiniz.
Ek olarak aracınızındaki yağ ve sıvılar zaman içerisinde kirlendiği için daha fazla egzoz emisyonu oluşturur ve çevreyi daha fazla kirletir. Bu nedenle, çevreye verdiği zararı düşünen her araç sahibinin periyodik bakım zamanlarına riayet etmesi gerekir.
Güvenli sürüş, temiz hava ve uzun ömürlü bir araç için, periyodik bakım tarihlerinizi öğrenip aracınıza düzenli bakım tavsiye ediyoruz.
“Aracınızın periyodik bakım zamanını
Pratik Araba ekibine danışabilirsiniz.”
Dönemsel periyodik bakımlarda, her aracın markasına, modeline, kilometresi ve yaşına bağlı farklı kontroller yapılır. Ancak standart bir periyodik bakımda, aracın motor yağı değişimi, yağ filtresi değişimi, hava filtresi değişimi ve polen filtresi kontrolü yapılır.Bunun yanında oto servisinin ön gördüğü bazı yağ ve sıvı kaçakları, hortum bağlantı noktaları kontrol edilir. Standart bir periyodik bakımın süresi yaklaşık 1 saattir.
Periyodik bakım esnasında, aracınızın için doğru motor yağını seçmek çok önemlidir. Bu konuda araç el kitabınıza bakabilir ya da Pratik Araba ekibine danışabilirsiniz.
Zamanında değişmeyen bir motor yağı, orta ve uzun vadede aracın motorunda ciddi sıkıntılar oluşmasına sebep olur. " Motor yağı kirlenirse ne olur? " linkinden kirli motor yağının zararlarını okuyabilirsiniz.
Periyodik bakımlar, aracın motor tipine göre 10.000 km. ve katları ya da 15.000 km. ve katları şeklinde yapılır. Mazot filtre değişimi her periyodik bakımda yapılmamalıdır. Bu hem israf hem de periyodik bakım fiyatını yok yere arttıran bir değişim olur. Dizel bir araçta mazot filtre değişimi her 30.000 km. de yapılmasında yarar vardır.
Aracınızın fren balata kontrolü de periyodik bakım zamanında yapılabilecek işlemlerinden biridir. Ancak fren balata kontrolünün her bakımda yapılmasında ziyade ön fren balata kontrolü 2 bakımda bir kez, arka fren balata kontrölü ise 4 bakımda bir kez yapılması yeterli olacaktır.
Ön fren balata değişimi, arka fren balata değişiminden daha az km de yapılır. Bunun nedeni aracın ağırlık oranının ön tarafta çok daha fazla olmasıdır. Fren balata ömrü çok değişken olsa da ön fren balataları 30.000 -40.000 km. arası, arka fren balataları 60.000-80.00 km. arası kullanılabilir.
Periyodik bakım filtre değişimleri sadece kilometre bazlı düşünülmemelidir. Filtre grupları malzeme yapısından dolayı zaman içerisinde de yıpranırlar. Örneğin aracınızın hava filtresini her 3 yılda bir kez yenilemeniz yakıt sarfiyatına ve aracın performansına ciddi katkı sağlar.
Polen fitresinin görevi;hava yoluyla taşınan parçacıkları yakalayarak aracın içerisindeki havayı arındrımaktır. Bu nedenle belirli periyotlarla polen filtresi değişimi önemlidir.
Bazı periyodik bakımlarda, aracınızındaki vantilatör yani V kayışının kontrolüde yapılmalıdır. Aracınızdaki yağ kaçakları ve kaput altındaki kirler, V kayışının zamanından önce yıpranmasına sebep olur. V kayışı ömrü markadan markaya oldukça değişkendir. V kayışı değişimi 60.000 km -100.000 km arasında değişim gösterir.
Aydınlatma sistemi dediğimiz far ampullerinin, stop ve sinyal lambalarının kontrolüde birer periyodik bakım konusudur. Ülkemizde far ayarı ne yazık ki üzerine fazla düşülen bir konu değil ancak, far ayarı olmayan bir araçla gece sürüşü yapmak kaza riskini arttıran bir unsurdur.
Aracınızın uzun ömürlü olması, sürücü ve yolcuların sağlıklı yolculuk etmesi ve güvenli bir sürüş deneyimi için periyodik bakımı ihmal etmemenizi öneriyoruz.