HDI motor, yüksek basınçlı doğrudan enjeksiyon (High-Pressure Direct Injection) sistemine sahip bir tür dizel motordur.
Peugeot Citroën tarafından geliştirilen, direkt enjeksiyonlu dizel motor serisini ifade eden ve 1997 yılından beri kullanılan bu motorlar, klasik enjeksiyonlu dizel motorlara kıyasla birçok avantaj sunar.
HDI motorlar, yüksek basınçlı doğrudan enjeksiyon sistemiyle daha verimli yakıt kullanımı, düşük emisyonlar, yüksek performans ve sessiz çalışma sunar.
Citroen Triger Seti Değişiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Zamanlama olarak triger seti kullanan araçlarda triger kayışı değişimi
100 bin ila
140 bin km arasında olmalıdır.
Ancak burada dikkatten kaçan önemli bir detay vardır. Acaba kullandığınız aracın motoru
100 bin km mesafe almak için toplamda kaç saat çalıştı?
İşte bu sorunun cevabı triger kayışı kaç binde değişir sorusuna cevap verebilmek için oldukça önemlidir. Çünkü kullanım koşullarına bağlı olarak triger setinizin ömrü değişkenlik göstermektedir.
Örnek vermek gerekirse;
İstanbul'da bir araç sahibiyseniz ve günlük olarak sabah-akşam trafiğine katılıyorsanız, ortalama hızınız
30-40 km arasındadır. Saatte 90 km ortalama hız ile
140 bin km yol kat eden bir aracın triger kayışı, ortalama
50 km hızla
90 bin km yol yapan bir aracın triger kayışından daha az yıpranır. Yani aracınız 90.000 km yol yaptı diye triger kayışı değişim zamanı henüz gelmedi diyemezsiniz.
Eğer ortalama hızınız
40-50 km aralığında ise, aracınızın triger setini
100 bin km'de değiştirmeniz riski bertaraf etmenizi sağlar.
Triger Seti Nedir ve Hangi Parçalardan Oluşur?
İçten yanmalı motorlarda, triger seti motorun valflerinin doğru zamanda açılıp kapanmasını sağlar. Bu durum, yakıtın silindirlere girişini ve egzozun atılmasını düzenler.
Triger seti ayrıca, motorun eksantrik milinin dönme hareketini krank miline ileterek, silindirlerin içindeki yanma odasının basıncını kontrol eder. Özetle triger seti aracınızın önemli bir parçasıdır.
Triger seti, birden fazla parçadan oluşur:
Triger kayışı: Krank mili ve eksantrik mili arasında dönerek valflerin açılıp kapanmasını sağlar. Dişli bir kayış veya zincirden oluşur.
Gergi bilyası: Diğer bir adıyla gergi kütüğü, araçların süspansiyon sistemlerinde kullanılan bir parçadır. Bu bilya, genellikle amortisörlerle birlikte kullanılır ve aracın şasi ile tekerlekler arasındaki bağlantıyı sağlar.
Devirdaim pompası: Devirdaim pompası, triger setinin bir parçası olarak yer alır ve motor soğutma sıvısının dolaşımını sağlar. Tüm bu parçaların düzgün ve stabil bir şekilde çalışması, motorun sağlıklı bir şekilde işlemesi için hayati öneme sahiptir.
Citroen HDI Triger Seti Değişimi
Triger seti değişiminde kullanılan yedek parçanın
Orjinal ya da
OEM onaylı olması çok önemlidir. Ayrıca Triger kayışı değişimi esnasında zamanlamanın doğru yapılmasına dikkat edilmesi gerekir.
PratikAraba servisimizde Citoren triger seti değişimi garantili ve konusunda yeterlilik belgelerinbe sahip teknisyenlerimiz tarafından gerçekleştirilir. Citroen bakım ve onarım servisi olarak yaptığımız tüm işlemler
TSE 12047 standartı ve
4077 sayılı Tüketici Koruma Kanununa uygun şekilde bulut teknolojisi kullanılarak saklanır. Böylece aracınızı 2. elde daha rahat ve güvenli satış olanağı bulursunuz.
Aracınızın bakım fiyatını
PratikAraba servisimizden ya da
https://www.pratikaraba.com/periyodik-bakim.html linkinden öğrenebilirsiniz.
“ PratikAraba'da aracınızın triger kayış seti değişimi garantilidir. ”
PratikAraba, aracınızın bakım ve onarımında sizden onay almadan işleme başlamaz ve yapılan tüm bakım işlemlerini
4077 sayılı Tüketici Koruma Kanunu kapsamında
garantili ve
yazılı olarak gerçekleştirir.
Periyodik bakım ve onarımlarda
PratikAraba servisini tercih ettiğinizde
www.pratikaraba.com/periyodik-bakim.html a tıklayarak aracınızın periyodik bakım fiyatını görebilir ve
mobil aplikasyon sistemi ile aracınızın periyodik bakımda değişen malzemelerini ve sonraki bakım kilometre ve zamanını öğrenebilirsiniz.
Triger Zinciri İle Triger Kayışı Arasındaki Fark Nedir?Triger Kayışı Ne Zaman Değişir?Triger Kayışının Yıprandığını Nasıl Anlarız?