Triger kayışı, bir tevzi kapağının altında ve motorun önündedir. Bu nedenle ilk etapta gözle görünmez. Motorun içinde inanılmaz kuvvetlere maruz kalan triger kayışı belirli bir süre ve kilometre kullanımında değişmesi gerekir.
Asla yapmamanız gereken şey, değiştirmeden önce triger kayışının kopmasını beklemektir. Böyle bir durum size çok ciddi tamir masrafları oluşturur.
Triger Kayışı Nedir?
Triger kayışı; motorun kamını ve krank milini senkronize bir şekilde döndüren ve her bir silindirin uygun zamanda ateşlemesini sağlayan dâhili bir motor bileşenidir. Triger kayışının ömrünü uzatmak için, içinde naylon takviyeli kordonlar bulunan yüksek kaliteli kauçuktan üretilir.
Triger kayışı, devirdaim ve gergi rulmanı bir bütün olarak triger setini oluşturur.
Triger kayışının ömrü ne kadardır?
Aslında triger kayışının tam olarak ne zaman değiştirmeniz gerektiğine dair kesin bir bilgi yoktur. Bu nedenle üreticiler triger kayışı ömrü 5 ile 7 yıl olarak belirtirler.
Triger kayışının ömrü, periyodik bakımların zamanında yapılması, trafik yol durumu ve kullanıcı alışkanlıkları ile de doğrudan ilgili olduğunu hatırlatmak isteriz.
Triger Kayışı Kaç Km’ de Değişir?
Otomotiv üreticilerinin triger kayışını kaç kilometrede ne zaman değiştirmeniz gerektiğine dair önceden belirlenmiş bir önerisi vardır. Triger kayışının kullanım kilometresi 90.000 km ile 140.000 km arasında değişir.
Aracınızdaki Triger kayışının kullanım kilometresini öğrenmek için
Pratik Araba ekibini arayabilirsiniz.
İkinci el bir araç almışsanız ve triger kayışının değişim durumunu bilmiyorsanız, hiç riske girmeyin ve değiştirin. Araç üzerindeki triger kayışının kontrolü, sağlıklı sonuç vermez...
Triger Kayışı Değişim Fiyatı Nedir?
Triger kayışını değiştirme maliyeti, aracın marka ve modeline bağlı olarak malzeme ve işçilik dâhil 2.000 TL - 7.000 TL arasında değişir.
Çoğu oto, araç sahipleri triger kayışı değişimi esnasında
devirdaim pompasının değişmesini istemez. Ancak bu yanlıştır. Çünkü devirdaim pompasındaki boşluklar yada su kaçakları bazen gözle görülmeyebilir. Bu nedenle triger kayışını değiştirirken devirdaim pompasını değiştirmeniz ileride ortaya çıkabilecek sıkıntıları bertaraf eder.
" PratikAraba, 1968 yılından günümüze uzanan bilgi ve tecrübesiyle aracınızın triger kayışı ve seti değişiminde garantili hizmet verir. " Aracımda Triger Kayışı Var mı?
Araçların tümünde triger kayışı yoktur. Bunun yerine aynı amaç doğrultusunda zincir sitemiyle de çalışan araçlar vardır.
Renault 1.5 DCI motorlu araçlarında triger kayışlıdır. Volkswagen Passat, Jetta - Audi A3, A4 - Skoda Octavia dizel motorlu araçlarda triger kayışı kullanmaktadır.
Renault motoru kullanan Mercedes marka araçlarında dizel motorlarında triger seti bulunur.
1.3 multijet motorlu Fiat marka araçlar ve 1.3 CDTI motorlu Opel marka araçlar zamanlama ayarında zincir seti kullanmaktadır. Kia ve Hyundai markaları da 2010 model üstü dizel motorlu araçlarında zincir setini tercih etmektedir. Ford markası ise 1.8 TDCI motorlarında ise triger kayışını ve zincir setini aynı anda kullanır.
“Triger kayışının değişim zamanı ve maliyetini
PratikAraba' dan öğrenebilirsiniz.”
Triger Kayışında Hangi Marka Daha İyi?
Triger kayışı seçiminde birçok değişik marka ile karşılaşırsınız. Otomobil ve ticari araç markaları, triger kayışı gibi bazı yedek parçaları kendi fabrikalarından üretmez. Bu yerine dışarıdan alım yaparak temin ederler. Triger kayışı imal eden bazı büyük imalatçılar ürünlerini hem araç üreticilerine verirler hemde yedek parça piyasasına sunarlar.
Triger kayışı seçiminde, kayışının “
OEM” numarası olmasına dikkat etmelisiniz.
OEM "original equipment manufacturer" kelimelerinin baş harflerinden oluşur. Türkçe anlamı "orijinal ekipman üreticisi" demektir.
Piyasada en çok tercih edilen triger kayışı markaları: Gates, Dayco, Bosch, Opar, Mais, İna, SKF
PratikAraba TSE 12047 - A kalite binek ve hafif ticari araç servis yetki belgesi- kalite standartlarına sahip yapısı, 1968'den günümüze uzanan tecrübesi, ustalık ve usta yetiştirici belgelerine sahip ekibiyle aracınızın bakım ve onarımında garantili ve güvenilir hizmet verir.
Oto Bakım Fiyatları için tıklayın
Oto Ekspertiz Nasıl Yapılır? Yıpranmış triger kayışı nasıl anlaşılır? Triger Kayışı koparsa ne olur?