Sigorta Kutusu Nedir?
Sigorta kutusu aracınızda bulunan ve elektronik işlevi olan tüm aksamların kontrolünü sağlayan ana parça olarak karşımıza çıkmaktadır.
Aracınızda yer alan ve her biri birer direnç olan tüm sigortaları bir arada tutmak ile görevli olan sigorta kutusu ister benzinli ister dizel olsun tüm araçlarda bulunup genellikle aracınızın torpidosunun alt kısmında yer almaktadır.
Sigorta Kutusu Nerede Bulunur?
Sigorta kutusu aracınızın elektrik sistemi için en önemli parçadır, demek yanlış olmayacaktır. Çünkü oto-elektrik sisteminin hatasız işleyebilmesi için gerekli olan sigorta parçalarını içinde bulunduran sigorta kutusudur.
Sigorta kutusu genellikle aracınızda torpidonun alt kısmında yer almaktadır.
Sigorta Arızası Nasıl Anlaşılır?
Sigorta aracınızı yüksek voltajdan, kısa devreden koruyarak olası bir yangın durumunu engelleyen ve aracınızın elektrik güvenliğini sağlayan önemli bir parçadır.
Aracınızın elektrik ihtiyacı genel olarak akü tarafından sağlanmaktadır. Akünün sağladığı bu enerji ile aracınızın sileceklerinden radyosuna, radyosundan klimasına, klimasından gösterge paneline kadar birçok parça çalışmaktadır.
Elektrik ile çalışan tüm bu parça ve donanımların korunmasından da sigortalar sorumludur.
Aracınız için bu denli önemli olan sigortalar da zaman zaman arızalanabilmekte ve ertelenmeden gerekli kontrol ve tamirinin / değişiminin yapılması gerekmektedir.
Peki Aracınızın Sigorta Arızası Nasıl Anlaşılır?
- Aracınızın cam otomatiği, sunroof (tavan camı), iç aydınlatması gibi elektrik ile çalışan ve sigortanın bağlı olduğu donanımları çalışmıyor ise
- Hiçbir sebep olmamasına rağmen sigorta atıyor, kararıyor ise
- Aracınızda elektrik istemi çalışmaya başladığında sigortadan cızırtı şeklinde ses geliyor ise aracınızın sigorta sisteminde bir arıza meydana gelmiş demektir.
Sigorta Neden Atar?
Oto-elektrik sisteminde zaman zaman olağan ve bazen de olağandışı sorunlar yaşanabilmektedir.
Aracınızın elektrik tesisatında oluşabilecek arızalar sigortayı attirabilmektedir.
Aracınızın elektrik tesisatında meydana gelebilecek kısa devre sorunu sigorta kablolarının aşırı ısınması sonucu yangınlara, akü patlaması gibi sonucu tehlikeli olabilecek riskli problemlere neden olabilmektedir.
Sigorta kutusunda bulunan dirençlere olması gerekenden fazla elektrik akımı geldiğinde sigorta atmaktadır. Sigortanın atması ilk bakışta büyük bir sorun gibi görünse de aslında siz araç sahipleri için uyarıcıdır. Çünkü sigorta atmaz ise yukarıda belirttiğimiz gibi yüksek akım sigorta kablolarının aşırı ısınarak yanmasına ya da akünün zarar görmesine neden olacaktır. Bu nedenle sigortanın atması aracınız için kurtarıcıdır demek yanlış olmaz.
Peki Sigorta Atarsa Ne Olur?
Aracınızda sigorta atmasının en sık rastlanan nedeni araca sonradan eklenen sistemler / elektronik aksesuarlardır. (Araç içi aydınlatma, ses sistemi...)
Sonradan eklenen bu elektronik sistemleri çalıştırabilmek adına kurulan kablolar süreç içinde deforme olarak sigortanın atmasına ve aracınızdaki elektrik akışının kesilmesine sebebiyet verebilmektedir.
Aracınızdaki elektrik ile çalışan donanımı aynı anda kullanmanız da sigortayı attıran başka ve basit bir nedendir.
Son olarak aracınızda sigorta değişimi yaptıktan sonra yeni sigortanın amper olarak daha yüksek olması da sigortayı attıran başka bir nedendir.
“Oto - Elektrik Sisteminde Pratik Araba Farkı”
Pratik Araba ekibi olarak 1968 yılından bu yana aracınıza dair her türlü işlemle ilgili sizlere hizmet vermekteyiz.
Aracınızın elektrik sistemi ile çalışan her parçası için de sizlere hassasiyetle yardımcı olmaktayız.
Aracınızın elektronik devre tesisatı, sigorta değişimi,araç sensörleri, elektrik sistemine bağlı yaşanacak herhangi bir arızanın kontrol / onarımı ile aracınızın elektrik sistemi ile çalışan iç aksamlarının onarımı (kontak anahtarı, merkezi kilit, cam ısıtıcısı vb.) konusunda Pratik Araba ekibi olarak siz araç sahiplerinin yanındayız.
Aracınızın periyodik bakımı için
Pratik Araba ekibimizi arayabilir ya da
https://www.pratikaraba.com/periyodik-bakim.html linkinden öğrenebilirsiniz.
Pratik Araba’ da bulut teknolojisi yardımıyla periyodik bakımlarınızı km ve yıl bazında online takip edebilirsiniz.
Rot Kolu Değişimi Öğrenmek İçin TıklayınızPeriyodik Bakım Fiyatına Etki Eden Unsurlar Nelerdir?Akü Ömrünü Nasıl Uzatırsınız?