Turbo, son yıllarda üretilen yeni otomobillerin en değerli öğelerinin başında geliyor. Turbo teknolojisi, artık hemen her marka tarafından kullanılıyor ve bu sayede yüksek performans sağlanıyor.
Peki, turbo arızası olduğunda turbo tamiri nasıl yapılır? Turbo teknolojisi nedir sorusunu yanıtlayarak turbo tamiri detaylarına yakından bakalım.
Turbo Nedir?
Son dönem otomobillerin performansını kökten değiştiren turbonun ne olduğunu kısaca özetleyelim. Turbo, aşırı besleme demektir. Otomobil motorlarının çalışma prensibi olan havanın emilerek pistonlara gönderilmesi işlemini üst seviyeye taşır. Teorik anlamda bir sıcak hava pompası işlevi gören turbo, atmosferik emişli motorlardan farklı olarak normalin üstünde hava emerek silindirlere yollar. Bu sayede daha yüksek hava ve basınçla motor daha verimli güç üretir. Turbo teknolojisi ile, aynı zamanda yakıt tüketimini azaltırken daha düşük gaz salımı ile de ekolojik bir artı yaratır.
Turbo Arızası Nedenleri
Turbo bozuldu, ne yapmak gerekir? Yukarıda çalışma prensibi ve işlevi yönünden özetlediğimiz turbo sisteminin arıza yapmasının nedenlerini de aynı şekilde özetleyelim.
Unutulmaması gerekir ki turbo sistemleri, hassas sistemlerdir. Turbo nasıl çalışır sorusuna genelde, silindirlerin çalışmasıyla yanma sonrası ortaya çıkan egzoz gazların basıncı turboyu çalıştırır diye okursunuz . Ancak bu EGR ile alakalı bir durumdur. Turbo sistemi hava emişi sağlayan pervane ile çalışır. Bu nedenle turbo, esasen bir pervane takımıdır ve çeşitli parçalardan oluşan bir sistemdir.
Turbo sistemi, normal motora göre yaklaşık 3,5 – 4 kat daha yüksek devirde döner. Bu nedenle de yüksek sıcaklığa maruz kalan turbo sistemlerin arıza nedeni, genellikle aşırı ısınmadır. Bunun yanında soğutma sistemi (intercooler) arızası da bir başka turbo arıza nedenidir. Uzun süre motorunuzu yüksek devirde çalıştırmanız halinde motor kaputunu açtığınızda turbonun kırmızı bir renk aldığınız görebilirsiniz. Aracınızında ki yağ basıncı düşmesi, turbo arızası nedeni olarak karşınıza çıkabilir. Yağ basıncı düşmesi durumda turbo kesilmesi meydana gelebilir.
Turbo Tamiri Aşamaları
Gelelim turbo tamiri nasıl yapılır sorusunun cevabına. Turbo, bir sistem olduğu için öncelikle turbonun her parçası, temizlik ve bakım için ayrılır. Bu parçalardan egzoz salyangozlarının üstünde biriken kurumların temizliği kumlama makinesi ile yapılır. Turbonun yağ kapağı, kompresör pervanesi, şaft, gövde gibi diğer parçaları ise kimyasal temizleyiciler ve hassas kumlama makinesi ile gerçekleştirilir. Hava filtresi, yağ filtresi ve turbo yağı, tamamen değiştirilir.
“Aracınızın Turbo kontrol ve tamirini Pratik Araba servisine uğrayarak yaptırabilirsiniz”
Turbo sisteminde yer alan sekman, burç, oring gibi iç parçalar da yaşanan arızaya göre orijinal yeni parçalar ile değiştirilir. Bunun devamında turbo sisteminin tüm parçaları kontrol edilir. Turbo, yukarıda da özetlediğimiz gibi yüksek devir sağlayan bir sistem olduğu için tüm parçaların çalışma değerleri kontrol edilerek doğru çalışma ayarlarına getirilir. Turbo tamiri tamamlandıktan sonra son kontrolleri yapılır; conta, saplama ve somun takımları da paketlenerek teslim edilir. Turbo Tamirinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Turbo çalışma prensibinde yağ, çok kritik bir noktada yer alıyor. Bakımı ya da onarımı yapılmış turbonun motora takılmasından önce yağ boşluğu kalmaması önemlidir. Bunun için montaj öncesi turbo içine yağ koyulması ve türbin kanatların çevrilerek yağ boşluğunun alınması gerekir. Yağ, giriş ve çıkış borularının tıkalı olmaması da önemlidir.
Hava emiş boruları, hava filtresi kutusu, egzoz manifoldunda yabancı madde kalmamalıdır. Egzoz manifoldu, silindirlerden gelen havayı toplayarak egzoz çıkışına tek bir boruyla çıkışını sağlayan sistemdir. Egzoz manifoldu, kaynaklı olmamalıdır. Turbo, aracınızın motor sistemindeki en hassas ve performansa etki eden parçasıdır. Turbo tamirinin, bu nedenle ihtiyaç olduğu takdirde gecikmesizin yapılması gerekir.
Turbo Bakımı Yapılır Mı?
Aracınızı periyodik bakımlarını, zamanında yaptırmanız turbo bakımını da aynı şekilde zamanında yapmanızı sağlayacaktır. Bu periyodik zamanların dışında; egzozdan siyah – gri karışık duman çıkması, motordan alışılmadık bir sesin gelmesi, yağ kaçağı gibi durumlarda da turbo kontrolünü yaptırmanızda fayda var.
Turbonun ömrünü uzatmak için aracınızı ilk çalıştırdığınızda kısa bir süre bekleyip kalkış yapmanız, özellikle uzun süre kullanım sonrası aracı durdurmadan önce bir süre rölantide çalıştırıp ondan sonra kontak kapatmanız iyi olacaktır. Turbo Tamir Fiyatı Ne Kadar?
Aracın markasına ve modeline göre turbo tamir fiyatı değişiklik gösterir. Ayrıca turbo tamiri esnasında, turbonun içindeki değişecek malzeme türü ve miktarıda turbo tamir fiyatını değiştirir. Turbo tamirinde kullanılan yedek parçaların kalitesi çok önemlidir.
Aracınızın turbo tamiri ile ilgili tüm işlemleri ve sorularınız için Pratik Araba ekibini arayabilirsiniz.Arıza Tespit Diagnostik Testi Faydaları Nelerdir?Rot Başı Neden Kırılır?Fren Diski Değişimi