Fren diskleri arızalı, aşınmış ya da eğri olan bir araç trafik kazası riskiyle karşı karşıya demektir. Bu nedenle fren disk değişimi için TSE kalite standartlarına sahip servis noktaları tercih edilmelidir. Çünkü Fren diskleri aracın fren sisteminde bulunan en önemli parçalardan biridir.
Araç üreticileri için aracın güvenliği, performans ve donanımdan önce gelir. Bir aracın güvenli bir şekilde yavaşlaması veya durabilmesi için fren sistemi hayati bir önem taşır. Fren balata ve fren disk kontrolünün periyodik olarak yapılması gerekir. Gerekli görülen durumlarda fren disk değişimi ve fren balata değişimi ertelenmeden yapılmalıdır.
PratikAraba'da fren disk değişimi garantilidir.
Fren diski nedir? Ne işe yarar?
Kısaca; fren diski aracı yavaşlatır ve durdurur diyebiliriz. Fren diski tekerlek göbeğiyle birlikte dönen bir parçadır. Sürücünün fren pedalına basmasıyla birlikte fren diskinin ön ve arka tarafında bulunan fren balataları, diski sıkıştırır. Bu sıkışma neticesinde fren diski tekerin yavaşlamasını ve aracın durmasını sağlar. Fren diski yavaşlama için gereken sürtünmenin oluştuğu yüzeydir.
Fren diski; hareket halindeki aracın kinetik enerjisi fen balatasının, fren diskini sıkıştırması sonucu ısı enerjisine dönüşür.
Bu nedenle fren diskleri, sürtünme kuvveti ve ısıya karşı dayanıklı malzemeden üretilir.
Fren diskleri içten havalandırmalı veya içi dolu şekilde üretilirler. İçten havalandırmalı fren diskleri, disk döndükçe içerisindeki boşluklar vantilatör etkisi yapar ve fren diskinin daha hızlı soğumasını sağlar.
Fren disklerinin her iki yüzeyi de frenleme yapabilecek şekilde üretilir.
Fren diski değişimi ne zaman yapılır?
Fren diski, fren balatalarının ömrü ile doğru orantılı olarak zamanla aşınır, çizilir ya da incelir.
Frene her basıldığında fren diski aşınır.
Fren disk değişim süresi, aracın kullanıldığı çevre faktörlerine de bağlıdır. Fren diskinin aşınma sebepleri olarak fren balatasının türü, sıkışık trafikle birlikte fren diskinin sürekli aşıra ısıya maruz kalması, sürücünün frenleme tarzı, aracın uzun süre kullanım dışı kalması gibi etmenleri sıralayabiliriz. Bu etmenler fren disk kullanım ömrünü değiştirir.
Yol testi ile fren disk durumunu kontrol edebilirsiniz...
Saatte 50 km hız ile ilerlerken ayağınız fren pedalına bastığında bir titreme veya titreşim oluyorsa fren diski değişim zamanı gelmiş olabilir. Bu titreşimi bazen direksiyon simidinde bile hissedebilirsiniz. Aynı titreme işareti fren kaliperi arızasına da işaret edebilir. Ancak her iki durumda da fren sisteminin kontrolü için bir oto servisine gitmeniz gerekir.
Fren diski arızasının en basit testi; frene bastığınızda, fren pedalı veya direksiyondaki titremedir.
Bu titreme, fren diskinin aşınmasından ya da eğrilmesinden kaynaklanır.
Fren disk ömrü değişken olmakla beraber, ortalama iki kez fren balatası değişim ömrüne denk gelecek şekilde düşünebilirsiniz. Bunu km olarak belirtecek olursak fren diski değişim kilometresi ortalama 80.000 km denilebilir.
Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi fren diski kullanım ömrü bir çok parametreye bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir.
Fren disk değişimi nasıl yapılır?
Arızalı bir fren sistemi tehlikeli olacaktır. Bu nedenle fren paçalarının; sökülmesi, incelenmesi, ayarı, tamiri dikkatli ve doğru yapılmalıdır.
Öncelikle
arızalı fren diski değişimi yapılırken bu arızanın sebebinin araştırılması ve tespiti gerekir. Fren disk arızasının sebebi fren balatalarının hatalı montajından, fren kaliperi ayarsızlığından ya da disk bağlantı noktalarından kaynaklanıyor olabilir.
Fren disk değişim süresi ortalama 30 ile 45 dk arasındadır. Fren diski değiştirme öncesi yüzeyin temizliği çok iyi yapılmalıdır.
Disk değişimi esnasında; disk kalınlıklarının eşitliğine, poryadaki aşınma ve temizliğe bakılmalıdır.
Fren diski değişimi esnasında, jantlarının doğru hizada olup olmadığı kontrol edilmelidir.
Fren diskleriniz arızalı ya da hatalıyken fren balata değişimi yaptırmayınız. Fren diski hatalı bir araca yeni fren balataları takılırsa, balata fren disk yüzeyine düzgün şekilde temas etmeyecek ve bu da aracın durma yeteneğini azaltacaktır.
Mercedes C180 Fren disk Aşınmış bir fren diski değişimini tek taraflı yapmamak gerekir. Çünkü fren disk kalınlığındaki fark, frenlerin aracı bir tarafa doğru çekilmesine sebep olarak direksiyon hakimiyetini zorlaştırır.
Bazen fren disk yüzeyindeki aşınmalar ve balata çizikleri taşlama denilen fren disk tornası işlemi ile sıfırlanır. Ancak fren disk tornalama yapılabilmesi için disk kalınlığının belirli ölçüde olası gerekir. Ancak fren diskinin yüzeyi inceldikçe disk daha az kütleye sahip olur. Bu durum fren diskinin ısıyı emme ve dağıtma yeteneğini azaltır. Ayrıca diskin gücünü azaltarak çatlama ve kırılmamasına sebep olabilir.
Fren Diski Ömrü Nasıl Artar?
Bazı araç sahiplerinin alışkanlıktan ötürü bir ayağı daima fren pedalında olur. Farkında olmadan ayağın fren pedalı üzerinde olması fren balatasının erken aşınmasına ve fren disklerine zarar verebilecek aşırı ısınmaya neden olabilir.
Aracın uzun süre kullanılmaması durumunda fren diskleri pas yapabilir. Özellikle nemli bir yerde bu paslanma çok daha hızlı olur.
Paslı fren diskleri hem daha fazla eğrilir (peçleşme) hem de fren balatasının ömrünü azaltır.
Fren diski fiyatı ne kadar?
Fren diskleri, diskin ve aracın markasına göre değişiklik gösterir. Fren diski değişimini yaptıracağınız oto servisinden, hem fren disk fiyatını hem de fren disk değişim ücretini birlikte öğrenmeniz sizin için daha avantajlı olacaktır. Böylece fren diskinde oluşabilecek bir arıza tekrarında hiç yorulmadan hizmeti bütün olarak aldığınız yer size yardımcı olabilecektir.
Kia Sorento Fren Disk
Ford Focus Fren Disk
Skoda Octavia Fren Disk
Ücretsiz fren disk kontrolü ve fren balata kontrolü için PratikAraba servisine uğrayabilirsiniz...
PratikAraba olarak aracınızdaki fren disklerini ve fren balatalarını ücretsiz olarak kontrol ediyoruz.Kontrol neticesinde fren disk ve balataların mevcut durumu hakkında sizleri bilgilendiriyoruz.
" TSE 12047 servis kalite standatına sahip yapısıyla yapılan onarım ve kullanılan yedek parça garantilidir. "
Fren Balatalarınızı Ne Sıklıkta Değiştirmelisiniz?
Hava Filtresi Ömrü Ne Kadar?
Geçmişten Günümüze Pratik Araba...