Radyatör petek temizliği aracın zaman içerisinde tıkanan radyatörünü yeniden faal hale getirme işlemidir. Radyatör petek temizliği ile aracın radyatörü ve sisteme bağlık olan borular temizlenir.
Araç radyatör petek temizliğinde kullanılan ilacın kaliteli olması, asidik olmaması gerekir. Aynı şekilde radyatör petek temizliğinde kullanılan radyatör temizleme makinasının kalibrasyonunda güncel olması diğer bir önemli husustur.
Radyatör aracınızın motorundaki fazla ısınan sıvının / motor yağının soğutulmasını sağlayan parçadır. Bu nedenle aracınızdaki radyatörün tıkalı olmaması çok önemlidir.
Radyatör petek temizliği hassas bir iştir, işlemin tecürübeli bir oto servisinde yapılmasında yarar vardır.
Radyatör Peteği Tıkalı İse Ne Olur?
Radyatörde soğutucu devreye girdikten sonra bu soğuğun yayılmasını / soğuk havanın sirkülasyonunu sağlayan borular bulunmaktadır. Bu boruların zaman içinde yıpranması / aşınması sonucunda borularda su sızıntısı meydana gelerek su derecesinde ani değişiklikler yaşmaktadır.
Radyatör peteği tıkalı olan bir araçta hararet göstergesinde ani yükseliş olması ihtimali artar.
Böyle bir durumla karşılaştığınızda, motor henüz sıcaklığını kaybetmemişken soğutucunun kapağını açmak yerine motorun soğumasını bekleyip öyle müdahale etmek daha sağlıklı olacaktır.
Motor Hararetinin YükselmesiAracınız hareket hâlindeyken aracının motorunun da ısısı yükselmektedir. Burada radyatörün görevi ise ısıyı dengelemek ve motorun hararet yapmasını engellemektir. Ancak radyatörde bir arıza / tıkanma oluşmuş ise ısı yükselecektir. Bu ısı yükselmesinin sebebi radyatör ise aracınız yokuş aşağı doğru hareket etse bile motor soğumayacaktır.
Hasarlı RadyatörRadyatör petek temizliği esnasından bazen sökülen radyatörler zarar görebilmektedir. Radyatör hasar görmüş / bükülmüş ise o radyatörün araca tekrardan takılması aracınız için oldukça sağlıksız olacaktır. Çünkü ezilmiş, bükülmüş bir radyatör işlevini yerine getiremeyerek motorun hararet yapmasına neden olacaktır.
Radyatör Sıvısı- Antifriz Renk Değişikliği Aracınızdaki soğutma sıvısı yani antifriz sarı ya da parlak yeşil renkte olmaktadır. (Bu sıvının pembe ve kırmızı çeşitleri de bulunmaktadır.)
Radyatördeki sıvının rahatça akıp soğutma işlevini gerçekleştirebilmesi için herhangi bir tıkanmanın olmaması gerekir.
Radyatörde tıkanma oluşmuş ise radyatör sıvının yani antifrizin rengini paslı bir yağ rengine dönüştürecektir.
Radyatörde böyle bir kirlenmenin ve tıkanıklığın oluşmaması adına aracınızın kontrol ve bakımlarını aksatmamanız gerekmektedir.
Radyatörün Dış Kanatçıklarında Partikül Birikmesi Aracınız hareket hâlindeyken radyatöre toz, toprak gibi çeşitli partiküller ya da yaprak, böcek… girebilir.
Bu partiküllerin birikmesi hâlinde radyatör tıkanır ve gerekli hava ve sıvı sirkülasyonunu sağlayamaz duruma gelir. Tıkanmış bir radyatör görevini yerine getiremeyeceğinden motorun hararet yapmasını da önleyemeyecektir.
Radyatör Petek Temizliği Nasıl Yapılır?
Aracınızın radyatörünün bakım ve temizliğini düzenli yatırmadığınız takdirde radyatör zamanla tıkanacaktır.
Radyatör petek temizleme işleminde radyatör temizleme sıvısı ve makinesi kullanılmaktadır.
Aracınızın radyatör petek temizliğini yapabilmenin ilk adımı, motorun soğuk olduğundan emin olunması ve kullanılacak radyatör temizleme maddesinin hazır hâle getirilmesidir.
Radyatör temizleme maddesini seçerken bu maddenin içinde nitrik, fosforik, sülfürik ya da hidrolik asit gibi aşındırıcı etkisi bulunan asitlerin olmamasına dikkat edilmelidir.
Aracımızın hazır hâle gelmesinin ardından radyatör temizleme makinesinin giriş – çıkışı radyatörün giriş – çıkışına bağlanmalıdır.
Makineye doldurulan temiz suyun içine radyatör temizleme sıvısı ilave edilerek radyatördeki kirli sıvı tahliye edilmelidir.
Radyatör temizleme sıvısı ile yapılan temizleme sonrası bu kimyasalın radyatörden atılabilmesi için durulama işlemine geçilmelidir.
Tüm işlemler bittikten sonra radyatörün kapağı açılarak motor yaklaşık 6 – 7 dakika çalışır durumda tutulmalıdır.
Araç radyatörlerinin dört temel çeşidi bulunmaktadır.
• Alüminyum Radyatör
• Çelik Radyatör
• Döküm (Demir) Radyatör
• Panel Radyatör
Aracınızda radyatör olmaması demek motorun dakikalar içinde hararet yapması ve ortaya çıkan ısının soğutulamaması sonrasından başta motor ve pistonlar olmak üzere birçok aksamın zarar görerek bozulması, aracınızın hareketsiz kalması demektir.
PratikAraba, 1968'den günümüze uzanan tecrübe ve bilgi birikimle, TSE 12047 servis kalite standartlarındaki hizmet yapısıyla aracınızın radyatör petek temizliğini büyük bir dikkatle yapmaktadır.
PratikAraba olarak 1968'de başlayan oto servis faaliyetlerindeki tecrübe ve bilgi birikimiyle aracınızın periyodik bakım işlemlerini marka üreticisinin belirlediği kapsamda ve garantili olarak yapmaktayız.
Aracınızın periyodik bakımı için PratikAraba servismizi arayabilir ya da periyodik bakım fiyatını
https://www.pratikaraba.com/periyodik-bakim.html linkine tıklayarak hesaplayabilirsiniz.
Oto Servis Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?Oto Elektrik Hizmetinde Pratik Araba Yanınızda
Triger Kayışı Ne Zaman Değişmelidir?
Düzenli Motor Yağı Değiştirmenin Faydaları Nelerdir?