Aracınızdaki yavaşlatma ve durdurma görevlerini üstlenen fren sistemi aracınız için oldukça önemli parçalardan oluşan bir sistemdir.
Aracınızın fren sistemi; fren diski, fren balataları, fren hidroliği, fren kaliperi, kaliper pistonu, kaliper pimi (kayıcı pimi) parçalarından oluşmaktadır.
Fren kaliperi nedir ve ne işe yarar?
Fren kaliperi, hidrolik yapıda olup çoğunlukla siyah renge sahiptir. F ren kaliperi aracınızı yavaşlatmak ya da durdurmak istediğinizde devreye ilk giren fren sistemi parçasıdır.
Fren kaliperi arabanızın durmasını sağlayan sistemin çalışmasına yardımcı olan, fren balatasını taşıyıp diske doğru hareket (ileri / geri) sağlayan fren sistemi parçalardan biridir.
Aracınızın pedalına basmanız ile birlikte fren hidroliğinde bir basınç oluşmaktadır. Oluşan bu basınç siz frene bastığınızda fren kaliperine iletilmektedir. Fren kaliperi aldığı basınç ile harekete geçer ve pistona basınç uygulayarak fren balatasını diske doğru hareket ettirir ve aracınızın yavaşlama, durma eylemi gerçekleştirilir.
Fren Kaliperi Arızası Nedir?
Aracınızdaki her aksam gibi fren kaliperi de zamanla, kulanım koşullarına da bağlı olarak arızalanabilmekte ve değişiminin yapılması gerekmektedir.
Fren sistemi hareketli ve sürtünmelere açık bir yapıda olduğundan fren kaliperindeki arızalar da genellikle bu sürtünme sonrası oluşmaktadır. Sürtünmeler sonrasında açığa çıkan ısı ile fren kaliperi ve içindeki contalar zarar görmektedir.
Fren Kaliper Değişimi
Fren kaliperinde herhangi bir arıza olup olmadığını anlamak için şu belirtilere bir göz atmanız gerekmektedir:
- Aracınızın fren sisteminden gıcırtı şeklinde ses geliyor ise
- Aracınızın fren hidroliğinde bir sızıntı varsa
- Aracınız fren yaptığınızda sağa-sola kayıyorsa
- Fren kaliperinde bir aşınma söz konusuysa aracınızın fren kaliperinin değişim zamanı gelmiş demektir.
Fren kaliperi değişimi esnasında şu adımlar izlenmektedir:
- Öncelikle aracınızı götürdüğünüz servis çalışanı aracınızın lastiklerini söker.
- Ardından fren sistemi incelenerek sorunun nedeni tespit edilip fren kaliperi değiştirilir.
- Fren kaliperinin değişiminin ardından fren hidroliği doldurulur, fren sistemi boşaltılır ve araç test edilir.
Unutmamak gerekir ki fren kaliperi değişimi kadar değişim esnasında kullanılan ürünün orjinal veya OEM (Original Equipment Manufacturer) onaylı yedek parça olması da oldukça önemlidir.
Fren Limitörü Nedir?
Fren limitörü ABS sistemi (Fren sisteminin kilitlenmesini önleyerek fren mesafesinin kısalmasını sağlayıp direksiyon hakimiyeti arttıran sistemdir.) bulunmayıp disk-kampana sistemine sahip olan araçlarda frenleme eylemini düzgün ve sağlıklı şekilde tekerleklere ileten önemli bir parçadır.
Ancak 2004 yılı sonrası üret,len tüm araçlarda
ABS zorunlu hâle getirildiğinden fren limitörü yalnızca 2004 ve öncesi üretilen / eski model araçlarda bulunmaktadır.
Aracınızla fren yaptığınızda eğer seyahat ettiğiniz yol kaygansa ya da siz yüksek bir hızla aracınızı kullanıyorsanız bunlardan kaynaklı olarak aracın tekerleklerinde meydana gelebilecek devir sayısındaki değişim ABS sistemi sayesinde anında kontrol altına alınır ve fren basıncı düşürülerek kilitlenme engellenir.
Fren Limitörü Arıza Ve Değişimi
Fren limitörü mekanik yapıya sahip bir aksam olduğundan kullanım şartları da göz önünde bulundurulduğunda zaman içinde aşınabilmekte, yıpranma sonrası içindeki yaylar kopabilmektedir.
Fren limitörünün sağlam olması size sağlıklı bir sürüş ve uzun ömürlü bir motor gücü sunmaktadır.
Bu sebeple arızalanan limitörün vakit kaybetmeden değiştirilmesi oldukça önemlidir.
Fren limitörü değişiminin uzman kişilerce yapılması oldukça önemlidir.
“PratikAraba servisimizde aracınızın fren limitörü değişimi garantilidir.”
Fren Hidrolik Yağı
Fren hidrolik yağı, aracınızda hidrolik fren ve hidrolik debriyaj sistemlerinde kullanılan bir yağ olup fren pedalına uygulanan kuvvetin basınca dönüşmesi ve frenlemenin yapılması görevini üstlenmektedir.
Fren hidrolik yağı aracınızın fren sistemlerinde kullanılan metal aksamların paslanmasını önleyen hidrolik sıvıdır. Aynı zamanda aracınızda temas ettiği metal aksamların aşınmasını ve oksitlenmesini önlemektedir.
Aracınızın fren pedalına basınç uyguladığınızda fren hidroliği aracılığı ile basınç ön ve arka tekerleklere aktarılır ve aracın durması sağlanır.
PratikAraba olarak, 1968'den günümüze uzanan tecrübe ve bilgi birikimiyle, aracınızın fren sistemi kontrollerini dikkatle yapıyoruz.
TSE 12047 kalite belgesine sahip servisimizde dilediğiniz takdirde aracınızı onarım anında izleme imkanına sahip olabilmektesiniz.
Periyodik bakım için servisimizi arayabilir ya da
https://www.pratikaraba.com/periyodik-bakim.html linkinden hesaplayabilirsiniz.
Triger Kayışının Yıprandığını Nasıl Anlarız?Fren Balatalarını Ne Sıklıkta Değiştirmelisiniz? Akü Ömrünü Nasıl Uzatırsınız?