Halojen yani kısaca H ampülü 1950 yıllarının başlarında üretilmeye başlandı ve ilk olarak
H1 adı ile 1960 larda araçlarda kullanıldı. Daha sonra sırası ile H3 ve 1970 lerin başında H4 ampul aydınlatma için araçlarda kullanıma başladı.
1990 yıllarına geldiğimizde ise H7, H8, H9 ve H11 ampulleri oto aydınlatma sistemlerinde yerini aldı. Aracınızın far ve stop aydınlatması, sinyallerinde genellikle halojen yani H ampülü kullanılır.
Far Ampul H nedir?H ampülü; yani halojen ampul aracınızın kısa, uzun ve sis farlarında kullanıma uygun şekilde tasarlanmış araç ampul tiplerinden biridir. H ampulleri, uzun ömürlü ve ışık gücü yüksek olduğu için araçlarda tercih edilmektedir.
Far ampul H kullanımına göre çeşitlilik göstermektedir: H1, H2, H3, H4, H7, H8, H9,H10, H11, H15, H16, H27... şeklinde far ampul H / halojen ampul çeşitleri mevcuttur.
Uzun Far Ampulü Kaç H?
Uzun far ampulü h ekonomik sayılabilecek araçların far sisteminde sıklıkla kullanılan H9 ampuldür.
Uzun far ampul olarak H2, çift filamanlı H4, H7 gibi halojen far ampulleri de sıklıkla tercih edilebilmektedir.
H4 Ampul Kaç Watt?
H4 halojen ampuller genellikle 55 Watt gücündedir. Bu, araç farları için kullanılan standart bir güç miktarıdır. 55 wattlık bir H ampul ortalama 1300-1500 lümen (ışık miktar birimi) ışık verir.
Ancak, bazı üreticiler H4 ampullerinin 60 Watt gücünde olabileceğini belirtmektedir. Bu nedenle, özellikle araç farları için kullanacağınız H4 ampulün gücünü üreticiden doğrulamak en doğru neticeyi verecektir.
H7 Ampul Kaç Watt?
H7 halojen ampuller genellikle 55 Watt gücündedir. Bu, araba farları için kullanılan standart bir güç miktarıdır. Ancak, bazı üreticiler H7 ampullerinin 100 Watt kadar yükselebileceğini belirtmektedir.
Bu nedenle, özellikle araba farları için kullanacağınız H4 ampulün gücünü üreticiden doğrulamak en doğru neticeyi verecektir.
Far Ampulünde H4 mü H7 mi?
Far ampulünde H4 mü H7 mi sorusu karşımıza sıklıkla gelmektedir. H4 ampulün geliştirilmiş hâli olan H7 ampul ışık verimi yüksek bir ampul tipidir. H7 ampün Tek filamanlı olup iki ampul duyu ile birlikte çalışan far ampulüdür.
H4 ampul ise çift filamanlı olduğundan, yani uzun ve kısa far tek ampul üzerinden yanabildiğinden daha kullanışlı ve maliyet açısından olası bir değişim durumunda daha kârlıdır.
H7 far ampulü tek filamanlı olduğu için değişim maliyeti H4 ampule nazaran daha yüksektir. H7 far aracınızın kısa far sisteminde kullanılmaya uygun olan bir halojen ampul olmakla beraber uzun far işlevi de bulunmaktadır.
H15 Far Ampulü Nedir?
Özellikle 2008'de sonra üretilen otomobil modellerinde karşımıza sıklıkla çıkan H15 far ampulü gündüz farı ve uzun huzmeli far olarak bilinmektedir.
H15 far ampulü halojen farlar içinde uzun far sınıfında yer alır ve gündüz lambası olarak da adlandırılır.
H15 far ampulü çift filamanlı (İki filamanın bir ampul içine yerleştirilmesi durumudur.) bir ampuldür.
Sis Farı Ampulü Kaç H?
Ortalama 12-24 V ışık yayma özelliği bulunan sis farı ampulü H11 ampul olarak karşımıza çıkmaktadır.
H11 ampul dışında H3 ampul de sis farı ampulü olarak kullanılmaktadır.
Aracınızın özellikleri ve üreticinin tavsiyeleri doğrultusunda sis farı ampulü modeli değişebilir, özellikle özel üretim veya modifiye arabalar için. Bu nedenle, aracınız için doğru sis farı ampulünü üreticiden veya araba servisinden doğrulamak önemlidir.
Mercedes Far Ampulü Kaç H?
Mercedes E serisi W211 aracı için kısa - uzun far uyumlu H7 far ampul kullanılmaktadır.
PratikAraba servisimizde, TSE 12047 "A" kalite servis standartlarında yaptığı bakım ve onarım işlemlerinde her aracın aydınlatma sistemi kontrülü yapılmaktadır.
1968' den günümüze uzanan tecrübe ve bilgi birikimine sahip olan
PratikAraba, bakım ve onarım esnasında marka üreticisi tavsiyesine uygun
orijinal ve
OEM (Original Equipment Manufacturer) onaylı yedek parça kullanmaktadır.
Aracınızın periyodik bakımı için
PratikAraba servisimizi arayabilir ya da
www.pratikaraba.com/periyodik-bakim.html linkinden içeriğimize ulaşabilirsiniz.
Oto Elektrik Hizmetinde Pratik Araba YanınızdaPro-Pratik Ekspertiz nedir?Periyodik Bakım Fiyatları Neden Farklıdır?