Aracınızdaki yönlendirme eylemlerini / yön değiştirmeyi sağlayan, tekerlek sistemine bağlı bir donanım elemanı olan ana parça direksiyon ve direksiyon sistemidir.
Aracınızın direksiyonu araç hareketlerini sağlıklı ve güvenli şekilde tekerleklere ileterek tekerleklerin hâkimiyetini sağlayıp her türlü yol şartında kayma riskini en aza indirme görevini de üstlenmektedir.
Direksiyon kutusu tamiri ustalık ve tecrübe isteyen bir iştir. Aracın direksiyon kutusundan kaynaklı bir arızanın tamir ile düzelme imkanı varken direksiyon kutusu değişimi ile durumu çözmeye çalışmak, araç sahibine çok daha maliyetli bir masraf uluşmasına sebep olur. Aynı şekilde direksiyon kutusu değişimi yapılması gerekirken tamir yolu ile işi çözmeye çalışmakta zaman kaybına sebep olur.
Direksiyon kutusu arızasının, tamir ya da değişim ile çözülme tespitini yapabilen pratikaraba servisimiz, sizin hem maddi açıdan hem de zaman açısından tasarruf etmenizi sağlar.
Direksiyon Kutusu Nedir, Ne İşe Yarar?
Direksiyon kutusu en kısa tanımı ile; aracınızın direksiyon simidinden gelen yön değiştirme durumunu / komutunu tekerleklere aktarma görevini üstlenmekte olup direksiyon sisteminin de en önemli parçalarındandır.
Direksiyon sisteminin en önemli parçalarından biri olan direksiyon kutusu aracınız ile sağlıklı sürüş keyfi yapabilmeniz için de oldukça önemlidir.
Direksiyon kutusunda oluşabilecek herhangi bir arıza direksiyonun hâkimiyetini kaybetmenize neden olarak olası kazaların önünü açmaktadır.
Aracınız için böylesi önemli bir göreve sahip olan direksiyon sisteminin elbette bu görevleri yerine getirebilmesini sağlayan parçaları bulunmaktadır.
Direksiyon sisteminin ana parçaları:- Direksiyon simidi
- Direksiyon mili
- Direksiyon amortisörü
- Bağlantı kolları
- Hidrolik pompası (Aracınızın direksiyonu hidrolik direksiyon ise)
- Direksiyon mafsalı
- Direksiyon kutusu
Direksiyon Simidi Direksiyon simidi aracınızın direksiyon milini döndürerek sürüş yönünü belirleyen / yönü değiştiren, aracınızın tekerleklerinin kontrolünün sağlandığı parçadır.
Özellikle yeni nesil araçlarda direksiyon sistemi oldukça güçlü olup kapladığı alan ise daraltılmıştır. Özellikle ağır yük taşıyan ve direksiyon hakimiyetini zorlayan araç tiplerinde hidrolik direksiyon sistemi hâkim hâle gelmiştir.
Direksiyon Mili
Aracınıza yön verme gücüne sahip olan direksiyon simidinin hareketlerini direksiyon dişli kutusuna aktarmakla görevli olan parça direksiyon milidir.
Direksiyon Amortisörü Özellikle ağır vasıta dediğimiz araç tiplerinde ve arazi araçlarında darbe emici de denilen direksiyon amortisörleri bulunmaktadır.
Direksiyon amortisörü aracınız seyir hâlindeyken yoldan aracınızın tekerleklerine gelen darbe sonucu oluşan titreşimleri direksiyon simidine ve dişli kutusuna aktararak dişli kutusunun zarar görmesini engellemektedir.
Direksiyon Kutusu Arızası Nasıl Anlaşılır?
Aracınızın en önemli kontrol mekanizması olan direksiyon sistemi arızlarının hepsi önemli olup hiçbirinin ihmal edilmemesi gerekmektedir.
Direksiyon kutusu yukarıda bahsettiğimiz gibi direksiyon simidine bağlı olarak çalışan ve aracınızın yön değiştirme eylemlerini tekerleklere ileterek aracınızın ile yol almanıza yardımcı olan esas parçadır.
Direksiyon sisteminin en çok çalışan parçası olan direksiyon kutusu da aracınızdaki birçok aksam gibi belli durumlarda ya da birden bire arızalanabilmektedir.
Peki direksiyon kutusu arıza belirtileri nelerdir?• Aracınızın direksiyonunda, aracınız sabit; yani hareket etmez durumdayken sağ ve sol kısımlarda 2 cm'lik birer boşluk bulunmaktadır; ancak bu boşluklar aracınız hareket hâlindeyken de oluşuyor ve devamlılık gösteriyorsa
• Aracınızın direksiyonu sertleşmiş ise (Bu sertleşmenin nedeni direksiyon hidroliğindeki azalma ya da direksiyon pompasındaki bir arızdan kaynaklı değilse sebep direksiyon kutusundaki arızayı işaret etmektedir.)
• Direksiyonu döndürdüğünüzde sesler geliyorsa
• Aracınızın direksiyonunda toparlama sorunu var ise ( Özellikle viraj alırken dengesizlik oluşuyorsa)
• Direksiyon rafı sıvı sızdırıyorsa direksiyon kutusunda bir arıza oluşmuş demektir.
Bu belirtilerden birini dahi aracınızda gözlemliyorsanız ihmal etmeden pratikaraba servisimize uğramanızı tavsiye ederiz.
Direksiyon Kutusu Tamiri / Onarımı Nasıl Yapılır?
Direksiyon kutusunda oluşan arıza tamir edilmeye elverişi ise öncelikle direksiyon kutusunun içinde bulunan dişli grupları ve sızdırmaz tamir takımları gibi ana noktaların kontrolleri yapılmalıdır.
Sorun dişli grubunda ya da sızdırmaz kısımda ise bakım ve tamir yapılmakta ve aracınız sizlere teslim edimektedir; ancak sorun daha detaylı ve hayati ise direksiyon kutusu değiştirilmektedir.
Peki direksiyon kutusu değişimi nasıl yapılır?Direksiyon kutusu aracınızdaki birçok aksama göre biraz daha maliyetli bir parça olduğundan değişiminden ziyade tamir edilmesi ilk yol olarak görülmektedir; ancak arıza değişimi gerekli kılıyor ise değişim şu adımlar izlenerek yapılmaktadır:
- İlk olarak aracınızın sağ ve sol tekerleklerinde bulunan bijon somunları gevşetilir ve arac kaldırılır.
- Ardından tekerlekler, egzoz, bağlantı somunu, direksiyon mili bağlantı civatası ve rot kolu bağlantıları sökülür.
- Direksiyon kutusu yağ pompalarından ve direksiyondan sökülür ve yeni direksiyon kutusu aracınıza takılır.
- Son olarak araç test edilir.
Unutulmamalıdır ki direksiyon kutusunun değişimi kadar değişim esnasında kullanılan ürünün orijinal ve aracınıza uyumlu olması da oldukça önemlidir.
PratikAraba servisimizde, aracınızın bakım ve onarımında sizden onay almadan işleme başlanılmaz ve yapılan tüm bakım işlemlerini
4077 sayılı Tüketici Koruma Kanunu kapsamında garantili ve yazılı olarak gerçekleştirir.
“Pratik Araba servisimizde direksiyon kutusu tamir ve değişimi garantilidir.”
PratikAraba olarak 1968'de başlayan oto servis faaliyetlerindeki tecrübe ve bilgi birikimiyle aracınızın periyodik bakım işlemlerini marka üreticisinin belirlediği kapsamda ve garantili olarak yapmaktayız.
Dilediğiniz takdirde aracınıza yapılan periyodik bakım ve onarımları online olarak
Bakım Takibi linkinden görüntüleyebilirsiniz.
Periyodik bakım için servisimizi arayabilir ya da
https://www.pratikaraba.com/periyodik-bakim.html linkinden hesaplayabilirsiniz.
Pro-Pratik Ekspertiz nedir?
Hangi sıklıkla periyodik bakım yapılmalıdır?
Debriyaj Seti Değişimi