Araçlarda güç aktarma organları, motorun ürettiği gücü tekerleklere iletmek ve hareketi sağlamak için kullanılan bileşenlerdir. İçten yanmalı motorlu araçlarda yaygın olarak kullanılan güç aktarma organları şu şekildedir:
Güç Aktarma Organları / Araç Tahrik Sistemleri
Güç aktarma parçaları aracınızın motoru çalışıyor durumdayken hareketi sağlayan aksamlardır.
Diğer bir adı araç tahrik sistemleri olan bu parçalar , motor çalışırken hareketi sağlar.
Gelin güç aktarma organlarını birlikte inceleyelim:
Şanzıman : Vites kutusu olarak da bilinen şanzıman motorun gücünün tekerleklere iletilmesini sağlayan en önemli aktarma organıdır.
Şanzıman alüminyum muhafazaya sahip, iç yapısında dişlilerin, bilyelerin ve millerin bulunduğu önemli bir aksamdır.
Şanzıman motordan aldığı hareketleri gereken seviyedeki torka çevirip dişliler ve şaft yardımı ile diferansiyele aktarır, diferansiyele aktarılan güç akslar yardımı ile tekerleklere iletilir ve aracınızın hareketi sağlanmış olur.
Şanzıman tamiri ile ilgili detaylı bilgi almak için tıklayınızDebriyaj / Kavrama : Aracınızın vitesini değiştirmek için debriyaj pedalına bastığınızda debriyaj baskısının oluşturduğu basınç ile debriyaj balatasını boşa çıkar.
Motor sisteminden güç, şanzıman ve tekerlere giden güç kesilir.
Bu güç kesilmesiyle vites değişimi kolayca sağlanır.
Ayağınız debriyajdan kaldırdığınızda debriyaj balatası, yeniden debriyaj baskısı ve bilyası arasına sıkışarak motordan gelen gücü şanzımana ve tekerlere iletmiş olur.
Debriyaj sorunlarının nasıl anlaşılacağını öğrenmek için tıklayınız.Diferansiyel : Aracınızdaki tekerlekler arasında devir dengesini sağlayan, aracınızın motorunun sağladığı gücü ve torku tekerleğe aktaran parça olan aks ile beraber çalışan ve aksların farklı hızlarda dönmesini sağlayan aksam diferansiyeldir.
Diferansiyel, aracınız viraj alırken sabitlemeyi / stabiliteyi / dengeyi sağlayan önemli bir aksamdır.
Diferansiyel tamiri ile ilgili detaylı bilgi için tıklayınızAks : Arabanızın ön tekerleklerinde (önden çekişli araçlarda ön, arkadan çekişli araçlarda ise arka tekerleklerde) bulunan, gücünü aracın şanzıman ve diferansiyelinden alan aktarma organı parçasıdır.
Her türlü yol koşuluna uyum sağlayan aksın aldığı gücü sürekli hareket halindeki tekerlere sorunsuz aktarabilmesi için esnek ve yağlı bir yapısı bulunmaktadır.
Aks değişimi ile ilgili detaylı bilgi için tıklayınızMil ve Milleri: Şanzımandan veya diferansiyelden tekerleklere gücü ileten millerdir. Genellikle arka tekerlekleri hareket ettirmek için kullanılırlar, ancak bazı araçlarda ön tekerlekleri de hareket ettirmek için mil ve mili kullanılır.
Kayış ve Kasnaklar: Motorun ürettiği gücü farklı sistemlere (örneğin alternatör, su pompası) ileten bir kayış-kasnak mekanizması kullanılabilir. Bu mekanizma genellikle rölanti durumunda motor devrini stabilize etmek ve yan ünitelerin çalışmasını sağlamak için kullanılır.
Elektrikli araçlarda ise güç aktarma organları biraz farklılık gösterir. Elektrikli araçlarda genellikle şanzıman olmaz çünkü elektrikli motorlar torklarını doğrudan tekerleklere iletebilirler. Bu durumda güç aktarma organları, elektrikli motoru ve bataryayı birbirine ve tekerleklere bağlayan bileşenlerden oluşur.
Yukarıda belirtilen aksamlar güç aktarma organlarının genel olarak neler olduğunu kapsamaktadır. Ancak her araç modeli ve türü farklı yapıya sahip olabilir ve ek bileşenler içerebilir.
PratikAraba servisimizde, TSE 12047 "A" kalite servis standart belgesine göre bakım ve onarım işlemlerini yapılır. Bakım ve onarım esnasında marka üreticisi tavsiyesine uygun orjinal ve OEM (Original Equipment Manufacturer) onaylı yedek parça kullanılır.
Periyodik araç bakım için servisimizi arayabilir ya da www.pratikaraba.com/periyodik-bakim.html linkinden hesaplayabilirsiniz.
PratikAraba olarak, aracınızın bakım ve onarımını 4077 sayılı Tüketici Koruma Kanunu kapsamına uygun garantili ve yazılı olarak yapmaktayız.
Motor Yağı Nasıl Kontrol Edilir?Partiküllü Motor Yağı Ne Demek?Motor Yağı Değişimi Kaç Km'de Yapılır?