Triger Zinciri Ne İşe Yarar?
İçten yanmalı motorların tümünde triger zinciri veya triger kayışı bulunmaktadır. Araç üreticilerin tercihine göre, bazı araç modellerinde triger zinciri varken bazılarında ise biraz daha yeni sayılan triger seti bulunur.
Triger zincirinin yapısı metal malzemeden oluşmaktadır. Timing Chain olarak adlandırılan triger (eksantrik) zinciri, içten yanmalı motorların en kritik parçalarından biridir.
Motor içerisindeki ateşlemenin başarılı olması için motorun uygun miktarda hava ve yakıt karışımına ihtiyacı vardır. Bunun için de motor valflerinin tam ve doğru zamanda açılıp kapanması gerekir.
Valflerin doğru zamanda açılıp kapanabilmesi için krank mili ile eksantrik milinin birlikte aynı hızda dönmesi gerekir. Bu birlikte dönme senkronizasyonunu sağlayan ise triger zinciridir. Bu sebeple triger zinciri zamanlama zinciri olarak da adlandırılmaktadır.
Triger Zinciri Neden Kopar?
Triger zinciri çeşitli sebeplerle kopabilmektedir.
Triger zncirinin kopma nedenlerinden bazıları şunlardır:
- Triger zinciri tetikleyici olarak görev yapan bir aksamdır. Tetikleyici arızalanır ise triger zinciri tetiklenemeyerek kopabilmektedir.
- Genellikle otomatik olarak çalşan triger zincirini manuel / el yordamıyla değiştirilirse bu triger zincirinin kopmasına neden olmaktadır.
- Triger zincirinin devreye girmesini sağlayan tetikleyici aksamlardan eksik ve / veya hatalı veri gelirse bu durum triger zincirinin kopmasına sebep olmaktadır.
- Aracın kullanım koşulları ve gerekli kontrol / bakımların yapılmaması de triger zincirinin kopma nedenlerindendir.
Triger Zinciri Koparsa Ne Olur?
Aracınızın triger zinciri koparsa triger zinciri kendinden bellenen görevleri yerine getiremeyerek oldukça ciddi sorunlara yol açmaktadır.
Triger zinciri koptuğunda krank mili ile eksantrik milinin dönme zamanlaması ve motordaki yanma süreci bozulacak ve bu durumda piston ve valfler birbirine çarpacaktır.
Triger zinciri zamanında değiştirilmediği takdirde kopabilmekte ve triger zinciri koparsa çok ciddi tamir masraflarının oluşmasına sebep olmaktadır.
Triger zincirinin kopması oldukça önemli bir hadise olup triger zinciri koparsa aracın motorunun dahi kısmi olarak yenilenmesi gerekebilmektedir.
Eksantrik Zinciri Neden Ses Yapar?
Eksantrik zinciri olarak da bilinen triger zinciri, aracınızın motorundakida eksantrik milini hareket ettiren bir aksamdır.
Eksantrik zinciri, araınızın motorunun çalışması sırasında bir dizi dişli üzerinden dönerek çalışırken ses gelmesine neden olmaktadır.
Eksantrik zincirinden gelen bu ses normal olmakla beraber bazı zamanlarda ise aracınızdaki arızaların sebebi olarak karşınıza çıkmaktadır.
Eksantrik zinciri neden ses yapar, sorusuna birçok yanıt verilebilmektedir:
- Aracınızın hareketli parçalarından biri olan eksantrik zincirinin yeterince yağlanmazsa bu dişlilerde sürtünmeye neden olarak ses yapabilir.
- Eksantrik zincirinin de aracınızdaki birçok parça gibi bir kullanım ömrü bulunmaktadır. Kullanım ömrü dolan eksantrik zincirinde dişliler aşınarak ses oluşmasına neden olabilmektedir.
- Eksantrik zincirinin yüzeyine yerleşen kir, toz, yabancı maddeler sürtünmeyi arttırarak sese sebebiyet vermektedir.
- Eksantrik zincirindeki dişlilerde oluşan bir aşınma / kırılma durumu da sese neden olmaktadır.
Eksantrik zincirinde ses oluşmasına neden olan bu gibi durumlarda
PratikAraba ekibimize danışabilirsiniz.
Triger Zincir Sesi Nasıl Anlaşılır?
Triger zinciri, bir motordaki valf zamanlamasını kontrol etmek için kullanılan bir parçadır.
Triger zincirin aşınması, gerilmesi veya dişlilerin hasar görmesi gibi nedenlerle triger zinciri sesi ortaya çıkmaktadır.
Triger zincir sesi genellikle aşağıdaki belirttiğimiz durumlarda anlaşılabilmektedir:
- Triger zinciri tıkırtı benzeri bir ses çıkarmaktadır, aracınızını motorunun çalışması ile bu ses artış ya da azalma gösterebilmektedir.
- Triger zincir sesi aracınızın motoru hızlandığında daha da yükselmektedir.
- Triger zincir sesi bazen de arıza durumunda artmaktadır. Triger zincirinde oluşan bir aşınma ve / veya arıza durumunda ses çıkarmaktadır.
Triger zincir sesi genellikle yukarıda sıraladığımız belirtiler ile birlikte anlaşılabilmektedir.
PratikAraba servisimizde, aracınıza dair tüm bakım ve onarım işlemlerini
TSE 12047 "
A" kalite servis standartlarında yapmaktayız.
1968' den günümüze uzanan tecrübe ve bilgi birikimine sahip olan
PratikAraba ekibi olarak bakım ve onarım esnasında marka üreticisi tavsiyesine uygun
orijinal ve
OEM (Original Equipment Manufacturer) onaylı yedek parça kullanmaktayız.
Triger zinciri kontrol ve değişim işlemi için
PratikAraba servisimizi arayabilir ya da
www.pratikaraba.com/periyodik-bakim.html linkinden içeriğimize ulaşabilirsiniz.
Triger kayışı ne zaman değişir?Yıpranmış triger kayışı nasıl anlaşılır?Aracınız periyodik bakım fiyatını hemen hesaplamak için tıklayın.