Aracınızın şarj sistemi;Şarj dinamosu / alternatör
Konjektör / Regülatör
Şarj göstergesi
Diyotlardan oluşmaktadır.
Aracınızdaki aküyü şarj etme özelliğine sahip olan ve
alternatör olarak da bilinen
şarj dinamosu aracınızın motorunun çalışabilmesi için oldukça önemli bir aksamdır.
Marş motoru / marş dinamosu ana motoru çalıştırmak amacı ile aküden güç alırken
şarj dinamosu da akünün şarj olmasını sağlayan aksamdır.
Şarj dinamosu / alternatör bir nevi aracınızdaki jeneratördür.
Şarj dinamosu gücünü V kayışı yardımı ile motordan alarak aracınızda elektrik desteği ile çalışan parçaları besleyip aküyü şarj etmekte olan ve aracınızın motor bölmesinde bulunan aksamdır.
Konjektör ise şarj dinamosundan gelen elektriğin sabitlenmesini sağlayan aksamdır.
Konjektörün görevi; Şarj dinamosunun ürettiği elektriğin voltajı oldukça yüksek olduğundan bu voltajı sabitleyerek 14.4 voltaja çekmektir.
Akü lambası olarak da bilinen
şarj göstergesi şarj sisteminin çalışıp çalışmadığı göstermekle görevlidir.
Şarj göstergesinin siz aracınızın kontağını çevirince (Aracınız yeni model bir araç ise ESS ( Engine Start Stop ) sistemine; anahtarsız sisteme sahip olacağı için sadece başlat – durdur düğmesine basmanız aracınızın marş motorunu çalıştırıp elektrik akışını başlatacaktır.) yanması ve aracınızın motoru çalışmaya başladığında da sönmesi gerekmektedir.
Eğer şarj göstergesi motor çalışır durumda olduğu hâlde yanmaya devam ediyor ise bu akünün şarjının bittiği anlamına gelmektedir.
Diyotlar ise elektronik devre parçalarıdır; yani elektrik yolu ilen alternatif akımları doğru akıma çeviren aksamlardır.
“Pratik Araba'nın uzman ekibi aracınızın şarj sistemi kontrollerini yapmaktadır.”
Şarj Sitemi Arızası Belirtileri Nelerdir?
Şarj isteminde meydana gelen arızalar genellikle şarj dinamosundan; yani alternatörden kaynaklanmaktadır.
Aracınızın şarj sistemi şarj dinamosu, konjektör, şarj göstergesi ve diyotlardan oluşmaktadır.
Peki şarj sistemi arıza belirtileri nelerdir? Aracınızın motorunun çalışmaya geç başlaması ya da hiç çalışmaması
Aracınızın motoru marş motoru ile çalışmaya başlamaktadır. Marş motoru / marş dinamosu aracınızın motorunu çalıştırmak amacı ile aküden aldığı güç ile çalışan ve volan dişlerinin dönmesini sağlayan motordur.
Ancak marş motoru aküden yeterli enerjiyi alamaz ise motorun çalışmasını sağlayamayacağından aracınız hareket edemeyecektir.
Alternatörden / şarj dinamosundan gürültü şeklinde ıslık benzeri ses gelmesi
Alternatörden ıslık benzeri ses gelmesinin sebebi genellikle bilyaların bozulmasından kaynaklanmaktadır. Aracınızı hareket ettirmek için gaza basınca artmakta olan uğultu sesi şarj dinamosunun bozulduğunun en önemli belirtisidir.
Erken fark edilip müdahale edilmez ise bu sorun dinamoda yer alan rulmanların aşınıp dağılmasına ve şarj dinamosunun kilitlenmesine neden olabilmektedir.
Konjektörün çalışmaması
Aracınızın konjektörü bozulur ise şarj sisteminde elektrik gerilimi artacağı için aracınızın lambaları patlayabilir.
Akünün şarj olmaması ya da normalden fazla ısınması
Aracınızın aküsü normalden fazla ısınıyor ise çok fazla su ihtiyacı doğacaktır ve bir süre sonra akü kullanılmaz hâle gelebilmektedir.
Akü uyarı ışığının (Alt ve şarj gösterge ışığının) yanması
Akü lambası kontağı çevirdiğiniz hâlde yanmaya devam ediyor ise aracınızın aküsü ya bitmiş ya da bozulmuş demektir.
Ayrıca V kayışında meydana gelen bir hasar sebebi ile de yanıyor olabilir. Aküden güç alan V kayışı motorun çalışmasını desteklemektedir. Eğer V kayışı gevşer ya da kopar ise akü lambası yanarak sizi ikaz edebilir.
Aracınızın farlarının birden bire kararması
Aracınızın gösterge panelindeki aydınlatmalar ya da farları kararıyorsa bu durum akünün şarjının azaldığını ya da alternatördeki diyotların arızalandığını işaret etmektedir.
Alternatörlerde alternatif akımı doğru akıma dönüştürmek için diyotlar kullanılmaktadır. Eğer diyotlarda bir arıza oluşur ise alternatör görevini yerine getiremez ve AC voltaj sızıntısı oluşur. AC voltaj sızıntısı nedeniyle aracınızın farlarında veya gösterge panelinde / ışıklarında azalma – kararma meydana gelir.
Aracınızın elektrik destekli parçalarının çalışmaması gibi nedenler aracınızın şarj sisteminde bir arıza meydana geldiğinin göstergesidir.
Şarj Sistemi Tamiri Nasıl Yapılır?
Şarj sisteminde oluşabilecek arızaların birden çok sebebi olabileceğini yukarıdaki başlığımızda sizlerle paylaştık.
Peki şarj sistemi tamiri nasıl yapılır?
Şarj sistemindeki arıza alternatörden kaynaklı ise arızalı bir alternatör düşük voltaj göstergesi ile ya da pil uyarı ışığıyla bunu belli eder.
Bu durumda öncelikle akünün bağlantısı kesilir.
Ardından alternatörün kayışı çıkarılır. Peşinden elektrik bağlantıları ile alternatör / şarj dinamosu çıkarılarak elektrik bağlantıları temizlenip kontrol edilir.
Unutulmamalıdır ki aracınıza alternatörü takmadan önce tüm şarj sistemi parçaları kontrol edilmelidir.
Kontrollerin ardından alternatör takılır ve sırası ile elektrik bağlantıları yapılır kayış takılır ve akünün bağlanması ile işlem tamamlanır.
Şarj Sistemi – Şarj Dinamosu Tamir Fiyatı Nedir?
Şarj dinamosu tamiri veya diğer şarj sistemi parçaları aracın marka ve modeline göre değişiklik gösterir. Bu nedenle somut bir tamir fiyatı belirtilemez. Ancak arızanın şarj dinamosu arızası olduğu tespit edildikten sonra şasi numarısı ile değişim yapılacak yedek parçalar belirlenir ve şarj dinamosu tamir fiyatı ortaya çıkar.
PratikAraba olarak aracınızın şarj dinamosu tamirinde ve şarj sistemi onarımında işçilik ve yedek parça garantisi sunmaktayız.
1968'den günümüze uzanan süreçle oluşan tecrübe ve bilgi birikimiyle, aracınızda oluşan elektriksel arızanın tesbitini yapmak öncelikli işimizdir.
Periyodik bakımlarda
Pratik Araba servisini tercih ettiğinizde
www.pratikaraba.com/periyodik-bakim.html a tıklayarak aracınızın periyodik bakım değişen malzemelerini ve sonraki bakım kilometre ve zamanını görebilmeniz mümkündür.
Dilediğiniz takdirde bir sonraki periyodik bakımın km ve zamanı konusunda Pratik Araba ekibi olarak sizi mesaj yoluyla bilgilendiririz.
Rot Kolu Değişimi Öğrenmek İçin TıklayınızPeriyodik Bakım Fiyatına Etki Eden Unsurlar Nelerdir?Far ayarı nasıl yapılır?