Bozulmuş bir rotille sürüş yapmak aracın lastiklerin açısını bozacağından lastiklerin aşınmasını hızlandırır. Bu nedenle bozulan rotilin değişiminin yapılması gerekir. Rotil arızası ön takım kontrollerinde ortaya çıkar.
Kullanmış olduğumuz aracın yolda tutunmasını sağlayarak güvenli sürüş imkanı oluşturan mekanik aksamların bütününe oto servis dilinde ön takım denir.
Ön Takımı Oluşturan Ana Yedek Parçalar |
Rot başı | Askı Rotları ( Z Rot ) | Salıncak | Viraj Denge Çubuğu |
Rot kolu (Rot mili) | Amortisör | Amortisör takozu | Helezyon yayları |
Rotil | Aks | Direksiyon kutusu | |
Rotil nedir?
Rotil, süspansiyon sistemin yardımcı parçasıdır. Ön tekerlerin hareket kabiliyetine yardımcı olur. Direksiyonun sağ-sol dönüşlerine ve lastiklerin yukarı aşağı hareketinde süspansiyon sistemine yardımcı olur. Rotil, aracın salıncak ve taşıyıcı parçalarının arasında olup aynı zamanda mafsal görevi de üstlenmektedir.
Rotil, güvenli ve yumuşak bir sürüş için aracın ön süspansiyon sistemindeki aksamların birbirine bağlayarak birlikte hareket etmesini sağlar.
Yıpranma ve bozulma durumunda rotil değişimi ertelenmemelidir.
Binek araçlarda, aracın ön kısmında sağlı sollu birer adet bulunan rotil, ticari araçlarda alt ve üst olmak üzere her iki tarafta ikişer adet bulunur. Rot başına, bazı yerlerde üst rotil denilse de aslında rot başı ile rotilin görevleri ayrıdır.
Rotil bozulursa / koparsa ne olur?
Rotiller uzun süre kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Kolay kolay rotil değişimi yapılmaz. Ancak zaman içerisinde aşınmaya bağlı olarak bozulabilirler. Aşınmış veya arızalı bir rotil zaman içerisinde süspansiyon sistemine zarar verir. Rotil arızasında, süspansiyon sistemi çok fazla hareket eder ve düz yollarda titreme veya sarsıntılara sebep olur. Arızalı bir rotil, lastiklerde iç kısmın dışa oranla daha fazla aşınmasına neden olur. Uzun süre bozuk olan bir rotil salıncaktan koparak beklenmedik kazalara sebebiyet verebilir.
Rotil periyodik olarak değişen bir parça değildir. Ancak arızalı veya hasarlı durumda rotil değişimi yapılır.
Rotil arızası nasıl anlaşılır?
1. Ön Süspansiyondan olağan dışı sesler gelir.Arızalı veya aşınmış bir rotil, ön süspansiyonun gevşemesine neden olur. Süspansiyondaki gevşeme gıcırtı ve lokurtu sesine sebep olur.
2. Aracın Önünden Aşırı TitreşimArızalı bir rotil, süspansiyonda aşırı titreşime sebep olur. Aşınmış bir rotilde, mafsallar yuvalarında gevşer ve araç hareket halindeyken orantısız bir şekilde titrer. Bazı durumlarda, titreşim direksiyon simidinden de hissedilebilir.
3. Ön Lastiklerde Eşit Olmayan AşınmaÖn lastiklerinizin iç veya dış kenarları lastiğin sırt kısmında daha fazla aşınır. Rotilin arızalı olduğunu anlamak için lastik aşınmasının iç veya dış yüzeyde olması gerekir. Aynı anda her ikisinde olamaz.
4. Direksiyon Simidi Sola veya Sağa KayarRotiller iyi durumdayken aracın lastikleri hizada olur. Ancak arızalı bir rotilde lastiklerin hizası bozulacak ve aracın direksiyonunun sola veya sağa gitmesine neden olacaktır.
Arızalı rotil, aracın ani kalkış ve frenlemesinde lastiklerin ileri-geri oynaması hissiyatını verir.
Rotilin kullanım ömrü ne kadar?
Aracınızdaki rotillerin belirli bir ömrü yoktur. Rotildeki aşınma veya boşluk zaman içerisinde kullanıcı sürüş alışkanlıklarından ve yol şartlarından meydana gelir.
Bir rotilin ömrü ortalama 50.000 ile 80.000 km arasındadır.
Rotil değişim fiyatı ne kadar?
Rotil değişim işçiliği ve rotil fiyatı, aracın markasına göre farklılık gösterir.
Rotiller çelikten yapılmış malzemelerdir. Düşük dereceli çelikten yapılmış veya düşük ısıl işlem kullanılarak yapılan rotiller aracın ön takım parçalarının kullanım ömrünü azaltır.
Rotil değişim süresi ortalama 30 dk. ile 45 dk. arasındadır.
Rotil markaları nelerdir?
Piyasada yerli ve yabancı rotil üreticileri bulunmaktadır. Oto servislerinin genel olarak tercih ettiği markalar; TeknoRot, Delphi, Ditaş markalarıdır.
Pratik Araba ekibi, öncelikle aracınızın ön takım arızasının tam tespitini yapar. Durum ve maliyetle ilgili size bilgi verir. Daha sonra onarım işlemini gerçekleştirir.
“Rotil değişim süre ve maliyetini Pratik Araba ekibini arayarak öğrenebilirsiniz.”
Motor Yağı Kirlenirse Ne Olur? Öğrenmek için tıklayın...
Silecek Lastiklerinin Kullanım Ömrü Ne Kadar? Öğrenmek için tıklayın...
Akü Ömrünü Nasıl Uzatırsınız? Öğrenmek için tıklayın...