İmmobilizer 1999 ve sonrası araçlarda bulunan bir önleme sistemidir. İmmobilizer, araçlarda hırsızlık olaylarına karşı kullanılan bir güvenlik sistemi olup bu sistem aracın motorunu yalnızca doğru anahtar kullanıldığında çalıştırılabilir hale getirmektedir.
İmmobilizer, aracınızın anahtarında bulunan bir çip sistemi ile aracınızın motor kontrol ünitesi arasında haberleşme sağlamaktadır. Aracınıza anahtarı taktığınızda ve çalıştırma komutu verdiğinizde aracınızın motoru bu çipin kodunu kontrol etmektedir, eğer kod doğruysa araç çalışacaktır ancak kod eşleşmezse motorun çalışması engellenecektir.
İmmobilizer sistemi hırsızların aracı çalıp kaçırma girişimlerini zorlaştırmaktadır.
İmmobilizer Neden Önemlidir?
İmmobilizer, aracınızın güvenliği açısından son derece önemli bir sistemdir.
İmmobilizerin sağlıklı çalışması aracınız güvenliği için oldukça önemlidir.
Aracınızda immobilizer arızası varsa bunu hemen anlarsınız.
Peki immobilizer sistem neden önemlidir?İmmobilizer sistem anahtarın çipini doğrulamadan motorun çalışmasına izin vermediğinden aracın çalınmasını zorlaştırmaktadır.
İmmobilizer, siz araç sahiplerinin herhangi bir ek işlem yapmasına gerek kalmadan aracınız için sürekli aktif bir güvenlik sağlamaktadır.
İmmobilizer sistem siz aracınızı her kilitlediğinizde otomatik olarak devreye girmektedir.
İmmobilizer sistem aracınızda alarm sistemleri ve direksiyon kilitleri gibi diğer güvenlik önlemlerine ek olarak aracınızın daha iyi korunmasını sağlamaktadır.
İmmobilizer Arızası Olursa Ne Yapılmalı?
- Aracınıza anahtarı taktığınızda ışıklar geç geliyorsa
- Aracınızın motoru marş alıyor ama çalışmıyorsa
- Aracınız uzaktan kumanda ile açılmamaya başlamışsa
- Göstergede immobilizer arızası ışığı yanıyorsa aracınızda immobilizer arızası bulunmaktadır.
Öncelikle pek çok araçta bu arızayı işaret eden bir ekran ışığı vardır. Bu ışık sürekli yanıp söner. Diğer yandan araçta immobilizer arızası varsa kontağı çevirmenize rağmen ateşleme olmaz.
İmmobilizer sistemi arızasında bir
PratikAraba gibi konusunda uzman bir servise başvurmanız gerekmektedir.
Oto serviste, immobilizer ve anahtar arasında uyumsuzluk olup olmadığı kontrol edilerek gerekli bakım/tamir işlemleri yapılmaktadır.
Bazı araçlarda, immobilizer sistemi arıza durumunda sıfırlanabilir.
Bu tür bir arıza, genellikle profesyonel bir yardım gerektirdiğinden güvenilir bir servise başvurmak en iyi çözüm olacaktır.
İmmobilizer Sistemi Ne Kadar Güvenlidir?
İmmobilizer sistemi, araç güvenliği açısından oldukça güvenilir bir teknolojidir.
İmmobilizer sisteminin güvenilir yanları şunlardır:Şifreleme Teknolojisi: İmmobilizer sistemleri, anahtar ve araç arasında şifreli bir iletişim sağlar. Bu, hırsızların sinyali kopyalayıp aracı çalıştırmalarını zorlaştırır.
Anahtarsız Çalışma Engeli: Anahtardaki çip ile aracın immobilizer sistemi uyumlu değilse motor çalışmaz. Bu, sadece mekanik olarak aracın kapısını açmanın yeterli olmadığı anlamına gelir.
Çalınma Oranını Azaltır: İmmobilizer sistemine sahip araçların çalınma oranları, bu sistem olmayan araçlara göre daha düşüktür. Bu yüzden sigorta şirketleri, immobilizer bulunan araçlar için daha düşük primler sunabilir.
İmmobilizer sistemin zayıf yönleri:Yüksek Teknolojik Yöntemlerle Bypass: Bazı profesyonel hırsızlar, çok gelişmiş yöntemler ve cihazlar kullanarak immobilizer sistemini atlatabilir. Ancak bu, sıradan hırsızlık yöntemlerine kıyasla oldukça zordur ve genellikle belirli araç modelleri için geçerlidir.
Frekans Parazitleri: Bazı yerlerde, özellikle radyo frekanslarının yoğun olduğu bölgelerde, immobilizer sisteminin sinyalleri karışabilir ve anahtar doğru sinyali gönderemeyebilir. Bu nadir bir durumdur, ancak sinyal tabanlı güvenlik sistemlerinin bir zayıflığı olabilir.
Anahtar Çipi Hasarı: Anahtarın içindeki çipin fiziksel olarak zarar görmesi veya bozulması durumunda araç çalışmayabilir. Bu, anahtarı dikkatli kullanmayı gerektirir.
Araç tamirinde kullanılan yedek parçaların
orjinal veya
OEM onaylı olması gerekir.
Orjinal veya
OEM onaylı olmayan parçalar aracınıza zarar verebilmekte ve aracın çalışmasını güçleştirmektedir.
PratikAraba, aracınızın bakım ve onarımında sizden onay almadan işleme başlamaz ve yapılan tüm bakım işlemlerini 4077 sayılı Tüketici Koruma Kanunu kapsamında garantili ve yazılı olarak gerçekleştirir.
Periyodik bakım ve onarımlarda
PratikAraba servisini tercih ettiğinizde
www.pratikaraba.com/periyodik-bakim.html a tıklayarak ya da
mobil aplikasyon sistemi ile aracınızın periyodik bakımda değişen malzemelerini ve sonraki bakım kilometre ve zamanını görebilmeniz mümkündür.
Periyodik Araç Bakımı Nedir?Araç Bakımı Kaç Km'de Yapılır?Araç Periyodik Bakımı Nerede Yapılır?