Elektropnömatik bir valf olan ve Exhaust Gas Recirculation kısaltması olarak kullanmakta olduğumuz EGR valfi aracınızın motor bölmesinde bulunan, egzoz gazının devridaim / devirdaim işlemini yönetmenle görevli olan parçadır.
EGR valfi aracınızın motoruna giren havanın yanmış egzoz ile karışmasını sağlayarak aracınızın motorunun yanma sıcaklığını ve fazla olan oksijen miktarını azaltmakla görevlidir.
En kısa ifade ile EGR valfi nitrojen oksitlerin oluştuğu yüksek yanma ısısını düşürerek NOx emisyonunun azaltılmasını sağlamaktadır.
Benzinli, dizel fark etmeksizin günümüzde yeni araçlarda / modern motorlarda EGr valfi hem motorun emme gücünü azaltmak hem de egzoz gazının belirli durumlarda yanmasını pozitife çevirmek için özel olarak tasarlanmıştır.
EGR valfi aracınızda egzoz gazının devridaimini / devirdaimini yapmakta olan ve hem aracınızın motoruna hem de doğaya yarar sağlayan çevreci bir aksamdır.
Egzoz gazlarının sirkülasyon işlemini tamamlamayı sağlayan bir motor parçası olan EGR valfinin görevi oldukça önemlidir.
Aracınızın motorunda yanma oluşabilmesi için
%80 azot ve %20 oksijen içeren havaya ihtiyaç duyulmaktadır. Bu hava ise yakıtla birleşerek yanmakta ve nitrik oksiti / NOx oluşturmaktadır.
Oluşan nitrik oksit bileşeni ise hem doğa için oldukça kirletici hem de biz insanlar için büyük sağlık problemlerinin oluşmasına neden olacak bir birleşendir.
Açılıp kapanan elektropnömatik bir vana olan EGR valfinin içerisinde bulunan silindirik yapıdan / silindirlerden geçen yanmış egzoz gazının %5 ile %10 oranı motora giren temiz hava ile karışır.
Böylece aracınızın motorunda yer alan yanma odasındaki yanma sıcaklığı aracınızdaki fazla oksijen miktarını azaltmaktadır.
Bu sayede motorda yer alan yanma odası içerisinde yanma sıcaklığı araçtaki fazla oksijen miktarını azaltacaktır.
EGR Valfi İptali
EGR iptali olarak adlandırılan Egr valfi iptalini PratikAraba ekibi olarak sizlere tavsiye etmemekteyiz.
Hem aracınızın hem de çevrenin sağlığı için oldukça önemli rol üstlenen bu parçanın aracınızda bulunması elzemdir.
EGR valfinin kontrol ve bakımını düzenli yaptırmanız demek sağlam bir motor, yakıt tasarrufu ve yüksek performanslı bir araç demektir.
EGR iptali sonrası oluşacak sorunları sizler için derledik:- Aracınız için yakıt tasarrufu da sağlayan EGR iptali aracınızda yakıt tüketiminin artmasına ve verimliliğinin düşmesine neden olacaktır.
- Aracınızın performansının düşmesine neden olacaktır.
- EGR valfi iptal edilen aracınızın çalışması zamanla zorlaşacaktır.
- Rölanti ve motorda tekleme sorunlarında artışa sebep olacaktır.
- Yakıtı yakma görevi bulunan EGR iptali çiğ yakıtın da artmasına sebep olarak araçta duman atmanın oluşmasına ve çevre kirliliğinin artmasına neden olacaktır.
EGR Valfi Arızası Nasıl Anlaşılır?
Aracınızın performansını arttıran ve çevreye kirli gazların salınımını azaltan EGR valfi aracınız için oldukça önemli bir parçadır.
EGR valfi aracınız ve çevre için oldukça önemli bir parçadır; ancak süreç içerisinde egzoz gazından sebep kömür tozuna benzeyen kurumla dolmakta ve sağlıklı çalışamamaktadır.
EGR valfinin arızalandığını nasıl anlarız?- Aracınız ile hareket halindeyken aracınızın motorunda yoğun sarsıntılar yaşanıyor ise
- Aracınızı motoru sarsıntılar sonrası çalışmaz hale gelmiş ise
- Aracınızın motoru çalışıyorken sıcaklığında artış oluşuyorsa
- Aracınızın gösterge panelinde motor arıza lambası yanıyorsa
- Aracınız olağandan daha fazla yakıt tüketiyorsa
- Aracınızın performansında bir düşüş varsa
- Aracınızın çekiş gücü düşmüşse
- Aracınızın egzoz borusundan siyah duman geliyorsa
- Aracınızın egzoz emisyon değerleri yükselmişse
- Aracınızda düzensiz bir rölanti devri var ise aracınız EGR valfinde bir arıza oluşmuş demektir.
Bu belirtilerin her biri önemli olup arızanın ana kaynağının tespit edilebilmesi gerekmektedir.
Yapılan kontrollerin ardından sorunun asıl kaynağı anlaşılınca buna göre bir bakım / değişim işlemi uygulanabilmektedir.
“EGR valfi kontrol ve arızalarını Pratik Araba ekibine danışabilirsiniz.”
Yukarıda yazan belirtilere rağmen bir servise danışmayı ihmal etmeniz halinde sorun daha da büyüyerek aracınızın motorunu kullanılmaz duruma getirebilmektedir.
Bu da hem aracını için sakıncalı hem de yüksek maliyetler gerektiren bir tadilat süreci gerektireceğinden sizin için önemli bir durumdur.
EGR Valfi Nasıl Çalışır?
EGR valfi açılıp kapanabilen bir yapıya sahip olup aracınızın motorunun önemli bir parçasıdır.
Aracınızın motorunu çalıştırdığınız ilk anda EGR valfi kapalı duruma gelmektedir. Aracınızın motoru gerekli sıcaklığa ulaştığında ise EGR valfi açılmaktadır.
EGR valfi açık duruma geldiğinde egzoz gazı aracınızın motorunun yanma odasına geçebilmekte ve burada temiz olan hava ile karşılaşmaktadır.
Ancak aracınız yavaşladığında EGR valfi tekrar kapanmaktadır ve bu resirkülasyon aracınız hareket halindeyken böyle devam etmektedir, bu durum da aracınızın yakıt verimliliğine katkı sağlamaktadır.
Üç çeşit EGR valfi bulunmaktadır:
1-
Vakumla çalışan EGR valfi2-
Elektronik olarak kontrol edilebilen EGR valfi3-
Selenoid EGR valfiVakumla çalışan valfler genellikle eski tip araçlarda bulunup bilgisayar kontrollü bir solenoid tarafından kontrol edilmektedir.
Elektronik olarak kontrol edilen EGR valfi ise sürüşünüz boyunca çeşitli sensörlerden bilgi alan ECU (Motor Bilgisayarı) tarafından kontrol edilmekte olup modern araçlarda bulunmaktadır.
Selenoid EGR valfi ise en az kullanılan ve bir bobin yardımı ile çalışan valftir.
“1968 yılından bu zamana edindiğimiz bilgi ve tecrübeyle Pratik Araba ekibi olarak her zaman yanınızdayız.”
PratikAraba servisimiz
TSE 12047 A kalite servis standart belgesine göre bakım ve onarım işlemlerini yapar. Bakım ve onarım esnasında
orjinal ve
OEM (Original Equipment Manufacturer) onaylı yedek parça kullanır.
Dilediğiniz takdirde aracınıza yapılan periyodik bakım ve onarımları online olarak
Bakım Takibi linkinden görüntüleyebilirsiniz.
Periyodik bakım için servisimizi arayabilir ya da
https://www.pratikaraba.com/periyodik-bakim.html linkinden hesaplayabilirsiniz.
Oto Elektrik Hizmetinde Pratik Araba Yanınızda
Pro-Pratik Ekspertiz nedir?
Periyodik Bakım Fiyatına Etki Eden Unsurlar Nelerdir?
Akü Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?