ASR Nedir?
"Anti Patinaj Sistemi" olarak de bilinen Anti Schlupf Regelung; yani ASR aracınızın güç dengesini belirli bir seviyede tutmayı sağlamaktadır.
Aracınız kalkış sırasında gaza yüklenildiğinde patinaj yapmaktadır, ASR de tam bu esnada devreye girerek aracınızın hız kaybetmesini ve savrulmasını engelleyip aracınızın sabit bir hızda kalmasını sağlamaktadır.
ASR aracınızın tekerleklerinde bulunan sensörler yardımı ile aracın patinaja girdiğini algılayarak ABS hidroliği ve frenleme sistemini devreye sokmaktadır. Bu da aracınızın hızının sabitlenmesini sağlamaktadır.
En kısa tanımı ile ASR, aracınızın tekerleklerinin belirli bir süre bulundukları yerde dönmesine neden olarak aracın kalkış hızını yavaşlatan patinajın oluşturacağı olumsuz durumları ortadan kaldırarak aracınızın yola tutunmasına yardımcı olmaktadır.
ASR ayrıca aracınızın kaygan zeminlerde, virajlarda savrulmasını engellemekte, aracınızın her türlü yol koşulunda kalkışını sağlamakta, sizin için sürüş güvenliğini artırmakta ve aracınızın lastiklerinde oluşabilecek aşırı yıpranmayı önlemektedir.
ASR Nasıl Çalışır?
ASR aracınızın tekerleklerinde bulunan sensörler yardımı ile aracın patinaja girdiğini algılayarak ABS hidroliği ve frenleme sistemini devreye sokup aracınızın hızlı şekilde kalkmasını sağlamaktadır.
Ancak ASR'nin çalışabilmesi için aracınızda bulunması gereken sistemler vardır, peki bu sistemler nelerdir?
ABS Anti-Lock Braking System'in kısaltması olarak bilinen ABS, fren sisteminin kilitlenmesini önleyerek fren mesafesinin kısalmasını sağlayıp direksiyon hakimiyeti arttıran sistemdir. 2004 yılı sonrası üretilen tüm araçlarda bulunması zorunlu hale gelen bu sistem ASR'nin çalışması için oldukça önemlidir.
Teker Hız SensörüTeker hız algılayıcısı olarak da bilinen teker hız sensörü aracınızın tekerleklerinin göbeğine yerleştirilmiş olup tekerlerin dönüş hızını belirlemeye yarayan sensördür.
Teker hız sensörü sayesinde ASR aracınızın hangi tekerleklerinin patinaja düştüğünü belirleyerek görevi ABS'ye devretmektedir.
ECU (Elektronik Kontrol Ünitesi / Motor Kontrol Ünitesi)Aracınızın motor kontrol ve yönetiminden sorumlu olan ECU hem motorun hem aracınızın beynidir. Aracınızın tekerleklerinden gelen bilgilerin depolandığı ve patinaj esnasında ne yapılması gerektiğine dair kararın verildiği sistem ECU'dur.
Peki ECU çalışma parçaları nelerdir?- Gaz Pedalı Sensörü
- Yakıt Kısma Valfi / Yakıt Selenoid Valf
- Ateşleme Mekanizması
- Yakıt Enjektörü
ASR'nin Faydaları Nelerdir?
- Tekerleklerin yol tutuşunu sağlayarak siz sürücü ve yolcuların can güvenliğini sağlar.
- Aracınızın virajlı yollarda savrulmasını engelleyerek sürüş hakimiyetini sağlayıp güvenli sürüş keyfi yaşamanıza yardımcı olur.
- Her türlü yol koşulunda aracınızın kolayca kalkmasını sağlar.
- Aracınızın patinaj yapması durumunu hemen algılayarak aracınızın lastiklerinde oluşabilecek aşırı yıpranmayı önler.
- Aks, debriyaj balatası, şaft ve şanzıman gibi aktarma organlarının ömrünün uzun olmasını sağlar.
- İkaz lambası yardımı ile yol durumunu öğrenmenizi sağlar.
ASR Açık Mı Olmalı Kapalı Mı?
ASR kapalı olduğunda aracınızın ani kalkışlarında ya da kaygan, virajlı yollarda yapacağı ani bir manevrada patinaj oluşacaktır.
Patinaj hem aracınızın savrulmasına ve kazalara hem de aracınızın lastiklerinin aşınmasına ve lastik ömrünün kısalmasına neden olabilmektedir.
ASR açık olduğu takdirde aracınız virajlı yollarda savrulmayacak; ıslak, buzlu ve kaygan yollarda aracınızı kolayca kaldırabilecek ve güvenle kullanmaya devam edebileceksiniz.
ASR Arızası Nasıl Anlaşılır?
ASR hata verdiği anda gösterge panelinde yer alan ASR ışığı sürekli yanar.
Böyle bir surum ile karşılaştığınızda aracınızı özel bir servise götürmeniz gerekmektedir.
ASR ve ESP Arasındaki Fark Nedir?
ASR ve ESP farklı şekilde isimlendirilmektedir; ESP Honda araçlarında VSA olarak adalandrılırken ASR Volkswagen marka araçlarda duyduğumuz bir isimdir. Birçok markada ise ASR ismi yerine TCS adı geçmektedir.
Günümüz yeni nesil araçlarında hem ASR hem ESP bulunmakla birlikte ASR ve ABS olmadan ESP'nin çalışması olanaksızdır.
Çalışma prensibi bezer olan ASR ve ESP aracınızın tekerleklerinde bulunan sensör yardımı ile tekerleklerin dönüş hızını takip ederek gerekli müdahelelerin yapılmasını sağlamaktadır.
Elektronik Stabilite Programı; yani ESP aracınızın gitmesi gereken doğru yönü direksiyon hareketleri ile tespit eder ve fren uygulamalarını buna göre belirler.
Böylece aracınızın hem yola tutunabilirliğini arttırır hem de aracınızı gitmek istenen yöne doğru düzeltir.
ESP ASR'yi de kapsayan bir sistemdir.
“Pratik Araba ekibi olarak aracınızın ASR ve ESP kontrollerini yapmaktayız.”
Pratik Araba olarak aracıznıdaki her parça değişiminde aracınıza uygun
orjinal ve
OEM (Orijinal Ekipman Üreticisi) onaylı yedek parça ve doğru viskozitede motor yağı kullanmaktayız.
Periyodik bakım esnasında
TSE standart belgesi ve
4077 sayılı Tüketici Koruma Kanununa uygun şekilde işlem yaparak olası bir parça değişim sonrası aracınızı test ederek size en dinamik hali ile teslim etmekteyiz.
Periyodik bakım fiyatı için
PratikAraba ekibimizi arayabilir ya da
https://www.pratikaraba.com/periyodik-bakim.html linkinden öğrenebilirsiniz.
Pratik Araba’ da bulut teknolojisi yardımıyla periyodik bakımlarınızı km ve yıl bazında online takip edebilirsiniz.
Pro-Pratik Ekspertiz nedir?Triger Kayışının Yıprandığını Nasıl Anlarız?
Fren Balatalarınızı Ne Sıklıkta Değiştirmelisiniz?