Antifriz değişimi, aracın kış aylarında donma noktasını düşürmek ve korozyonu önlemek için belirli periyotlarda yapılması gerekir. Çünkü zaman içinde bozulan antifriz, işlevlerini yerine getirememeye başlar.
Antifriz değişim süresi, antifrizin kalitesine, aracınızın kullanımına, yol ve hava şartlarına bağımlı olarak değişiklik gösterebilir.
Aracınızın antifriz derecesi, bomometre adı verilen cihazla ölçüm yapıldıktan sonra anlaşılır. Ancak Bomometre cihazı, sadece etilen glikol miktarını ölçer. Size antifrizin soğutma sistemindeki koruma gücünü yani formül bileşenlerinin sağlığı hakkında bilgi vermez.
Motorunuzun aşırı ısınma veya donma riskini ortadan kaldırmak için her kış mevsimi başlamadan önce aracınızdaki antifriz seviyesini ölçtürün.
Genel olarak aracınızdaki antifrizin,
iki yılda bir değişmesi tavsiye edilir.
Ne Kadar Antifriz Koymalıyım?
Öncelikle, aracınıza koyacağınız yeni antifrizin, aracınızın içindeki eski antifrizle aynı tipte olması gerekir aksi halde antifriz yeterince görevini yapamaz.
Ülkemizdeki iklim koşulları göz önüne alındığında, antifriz miktarı radyatör haznesinin % 35 - %50 arasında olabilir. Antifriz su ile birlikte donma noktasını düşürürken kaynama noktasını yükseltir.
Su – Antifriz karışımı esnasında sertlik derecesi fazla su konulmamalıdır. Bunun yerine mümkünse yumuşatılmış ve distile edilmiş su radyatöre konulmalıdır.
Soğutucunuz kışın çamurlu hale gelirse, bunun nedeni ya antifriz / su oranında çok fazla su bulunması ya da antifrizin bozulmuş olmasıdır.
Antifrizi yenilemezseniz motorda aşındırıcı tortular oluşabilir.
Doğru su / antifriz oranı nedir?
İdeal antifriz / su karışım oranı
Aracınıza koyacağınız antifrizin, miktarı ve tipi konusunda
Pratik Araba ekibini arayarak yardım alabilirsiniz.
Antifriz seçiminde, ucuz antifriz tercih etmek doğru değil...
Antifriz kimyasal bir karışımdır. Bu kimyasal karışımdaki girdilerin kalitesi ve oranı antifriz fiyatını doğrudan etkiler.
Bu sebeple aracınızdaki antifrizi yenilerken fiyattan ziyade antifrizin tipine bakarak fiyatları karşılaştırın. Kimyasal yapısını bilemeyeceğinizden dolayı sadece fiyatına bakarak bir antifriz almak size çok daha pahalı masrafların kapısını açabilir. Antifriz aracın radyatörünü korozyondan korur. Korumanın sağlıklı olabilmesi için antifriz içerisindeki bileşenlerin kaliteli olması önemlidir.
Aracınızdaki Antifriz azalır yada bozulursa ne olur?
Antifriz olmadan, aracınız felaketle sonuçlanan hasar riski altında olacaktır.
Motor çok fazla ısınır. Sıcaklık / hararet göstergeniz yükselir ve araç su kaynatır. Böyle bir durumda aracınızda çok ciddi tamir oluşabilir.
Aracınız, hararet yaptığında; Aracın su pompası, silidir kapak ve contası, pistonlar, silindir kafası ve krank antifriz olmadığında ya da yapısı bozulduğunda karşılaşacağınız arıza ve masraflar olarak sıralanabilir.
Antifriz değiştirmeyi Ertelediğinizde; Soğutma sıvısı motorda çok uzun süre bırakıldığında asidik hale gelir. Soğutucunuz asidik hale geldiğinde, motorunuzun iç kısmında paslanma başlar ve bu motorun yavaş yavaş ölmesi anlamına gelir.
" PratikAraba'da antifriz ölçümü ücretsizdir. "
Antifriz seviye ve derece ölçümünü belirli periyotlarlara yaptırmak aracınızın sağlığı için çok nemlidir.
PratikAraba servisinde antifriz kontrolü beklentilmeksizin yapılır.
Aracımda ne tür antifriz var?
Antifrizin rengi, kullanılan ürünün tipi veya kalitesinin kanıtı değildir.
Aracınızda ne tür bir antifriz yani soğutma sıvısı olduğunu bilmiyorsanız, karmaşık testler olmadan onu tanımlamak kolay değildir.
Yanlış tipte antifriz kullandığınızı düşünüyorsanız, sistemi tahliye edecek ve yıkayacak profesyonel bir tamirciye götürmeniz en iyisidir. Unutmayın, antifriz tehlikeli ve zehirli bir sıvıdır.
Kırmızı Antifriz Yeşil Antifriz Antifriz Ne Yapar, Antifrizin Faydaları Nelerdir?
Antifriz, motorunuzu optimum sıcaklığında tutmak için suyun kaynama ve donma sıcaklıklarını değiştirir.
Antifrizin Araç için Faydaları |
• Kışın soğuk havalarda motorunuzdaki sıvının donmasını engeller. |
• Yazın sıcak havalarda motorunuzun aşırı ısınmasını önler. |
• Pas oluşumunu ve korozyonu önler. |
• Isı transferine yardımcı olur. |
• Su pompasını yağlar. |
Su 0 °C'de donduğunda, H
2O molekülleri ısıyı bırakır ve daha az aktif hale gelir. Moleküller serbestçe hareket etmeyi bırakır ve katı bir oluşum haline gelir. Bilim adamları bu oluşumu kristal kafes olarak adlandırıyorlar.
Ancak suya antifriz eklendiğinde, H
2O moleküllerinin kristal kafesler oluşturmasını engeller. Bu nedenle antifriz, sıcaklık 0 ° C'nin çok altına düşene kadar suyun donmasını durdurur. İki sıvı arasındaki etkileşim nedeniyle donma gecikir. Bu ise araçtaki motor hararetini engeller ve motor hasarını önler.
" 1968'den günümüze uzanan tecrübe ve bilgi birikimle, TSE 12047 servis kalite standartımızla aracınızda yapılan tüm bakım ve onarımlar garantilidir. "
Aracıma hangi tip antifriz koymalıyım?Pro-Pratik Ekspertiz ile satın alacağınız aracı birlikte inceleyelim
Oto Elektrik Hizmetinde Pratik Araba Yanınızda