Akü, aracınızın çalışabilmesi için olmazsa olmaz bir enerji depolama aracıdır. Marş motoruna ve diğer tüm elektrikli bileşenlere enerji sağlayan akü aracınızda başta motor olmak üzere birçok aksamın hatasız çalışabilmesini sağlamaktadır.
Bunu; bünyesinde bulunan kimyasal enerjiyi, elektrik enerjine dönüştürerek yapar. Akü, gerektiğinde kimyasal enerjiyi, elektrik enerjisine yâda elektrik enerjisini kimyasal enerjiye dönüştürebilir.
Akü Araç Yakıt Tüketimine Etki Eder mi?
Aracınızın ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlayan akü araç yakıt tüketimine etki eder mi, sorusunun cevabı oldukça açıktır:
Eğer aracınız start-stop teknolojisine sahip bir raç değil ise akünün yakıt tüketimi üzerinde bir etkisi olmayacaktır; ancak aracınız start-stop teknolojisine sahip yeni nesil bir araç ise bu sistem aracınızın motorunun kendi kendine durup çalışmasını desteklediği için akü yakıt tasarrufu yapabilmektedir.
Elbette start - stop teknolojisinin devreye girebilmesi ve akünün istenilen yakıt tasarrufunu sağlayabilmesi için aracınıza uygun teknolojide bir akünün tercih edilmesi gerekmektedir.
Sıcaklığın Akü'ye Etkisi Var mı?
Ortalama kullanım ömrü 3-5 yıl olan akünün kullanım süresinin uzatılabilmesi için dikkat edilmesi gereken bazı maddeler vardır; ancak o maddelere gelmeden akünün ömrünü etkileyen durumlardan kısaca bahsedelim:
- Akünün kalitesi
- Aracın kullanım şartları
- Mevsimsel değişimler
Bu maddelerden hareketle sıcaklığın aküye etkisi var mı, sorusunun cevabını da almış oluyoruz aslında: Evet, sıcaklığın aküye etkisi vardır.
Aşırı sıcak ve aşırı soğuk havalar akü ömrünü kısaltmaktadır.
Aracınızın aküsü için önerilen ve uygu olan ortalama sıcaklık 20 - 30 derecedir.
Hadi gelin, aracınız aküsüne etki eden sıcaklık ortalamalarını birlikte inceleyelim:
• 0 /-10 derecede akü ömrü 2-3 ay
• 10 / 25 derecede akü ömrü 6-8 ay
• 20 / 35 derecede akü ömrü 3-4 ay
• 35 / 45 derecede akü ömrü 2 ay
Unutulmamalı ki sıcaklık yükseldikçe akü voltajı düşer ve akünün ömrü kısalır.
Akü'nün Daha Uzun Ömürlü Olması İçin Yapılması Gerekenler
Akünün daha uzun ömürlü olması için basit ancak etkili 8 ipucu:
1- Aracınızı sıcak havaya karşı koruyun.Çalışan bir motor zaten büyük miktarda ısı üretir, bu nedenle sıcak bir gün aküyü boşaltmak için yeterli olabilir. Bunun nedeni, sıcak havanın araç akü sıvısını buharlaştırmasıdır. Gölgeli yerlere veya bir garaja park ederek aküyü sıcak havaya karşı koruyabilirsiniz.
2- Aracınızdan ayrılırken, tüm aydınlatmaların kapalı olduğundan emin olun.Araç içi ve dışı aydınlatmalar, ses ve görüntü sistemleri akünün çabuk bitmesine neden olur. Aracınız çalışmıyorken bu sistemleri kapalı tutmanız akünüzü daha uzun ömürlü yapar.
3- Sürekli kısa yolculuk yapmaktan kaçının.İyi haber, akünüz sürüş anındayken sarj olabilir yani kendi kendini doldurabilir ancak yolculuklarınız 20 dakikadan daha az ise akü asla şarj olmaz. Sürekli yaptığınız kısa sürüşler akünüzün zamanından önce yenilenmesine sebep olur.
4- Aracınızı uzun süre kullanılmadan bırakmayın.Araç aküleri zaman içinde doğal olarak boşalır. Bu süreç 'kendi kendine deşarj' olarak bilinir. Arabanızı düzenli kullanmak, arabanızın yeniden şarj olmasını sağlar.
5- Akü kutup başlarını ve bağlantı yerlerini temiz tutun.Zaman içerisinde akü kutup başlarında oluşacak oksitlenme aracınızın çekiş gücünü zayıflatabilir. Ayrıca elektrik tesisatı zarar görebilir. Ilık suyla kutup başlarını temizlemek oksitlenmeyi engelleyecektir.
6- Far ampullerini LED ampullerle değiştirin.LED ampuller, LED ampuller xenon HID ampullere göre % 40, halojen ampullere göre % 60'ın üzerinde daha az enerji kullanır. Bu da akünün ömrünü uzatır.
7- Araç akünüzü belirli zaman aralıklarıyla test ettirin.Akünün çıkış voltajının ne olduğunu bilmek size akünün durumu hakkında fikir sahibi yapar. Akünün daha fazla şarja ihtiyacı olup olmadığını anlamanızı sağlar.
8- Araç akünüzün doğru şekilde takıldığından emin olun.Güvenli ve doğru şekilde bağlanmayan bir akü, motor hasarına ve kısa devreye neden olabilir. Özellikle sık sık engebeli yollarda kullanıyorsanız, akünüzün montaj braketine doğru şekilde yerleştirildiğini ve sıkıca takıldığını kontrol edin.
Yukarıda belirttiğimiz ipuçlarına dikkat ederek akü ömrünü maksimum seviyeye çıkartmanız mümkün.
Akü Değişim Zamanı Nasıl Anlaşılır?
Aracınızın enerji üretim kaynağı olan akünün değişim zamanının geldiğini anlamak için aracınızın sabahları ilk çalıştırma esnasındaki performansına bakmanız gerekmektedir.
Eğer aracınız sabahları eskisine oranla daha zor çalışıyorsa bu durum akünün değişim zamanının geldiğine işaret etmektedir.
Siz de aracınızda böyle bir belirti görüyorsanız öncelikli olarak yapmanız gereken Pratik Araba servisimize gelerek aracınızın aküsünün voltaj seviyesini ölçtürmek olmalıdır.
Tamamen şarj olan bir akü 12,6 volt ve / veya üzerinde ölçülmelidir. Motor çalışırken bu ölçüm 13,7 - 14,7 volt arasında olmaktadır.
Bu değerin altındaki ölçümler akünün zayıf olduğunun işaret etmektedir.
Kısa vadeli çözüm olarak akünüzü şarja bıraktırabilirsiniz. Ancak arabanızın aküsü artık şarj olmuyorsa size "Beni artık değiştir." demek istiyordur.
Aracın motoru çalışmazken otomatik camların daha zor açılıp kapanması, ses sistemlerinin çalışmaması, farların zayıf yanması da akünüzü değiştirme zamanının geldiğinin işaretidir.
Start Stop Akü Ömrü Kaç Yıl?
Kullanım ömrü ortalama 3-5 yıl olan akülerin çeşitli otomobil türleri için de kullanılabilecek farklı tipleri bulunmaktadır:
- Geleneksel Akü (Islak Tip / FB Akü)
- EFB Akü (Geliştirilmiş Islak Tüp / Start Stop Akü)
- AGM Akü (Kuru Tip / Akıllı Akü)
Dur - kalk sistemi olarak isimlendirebileceğimiz bu sistemde aracınızı fren yapıp durdurduğunuzda motor rölantide çalışmak yerine durur. Böylece aracınız hem yakıt tasarrufu sağlamış olur hem de çevre kirliliğinin azaltılmasında rol sahibi olur.
Start - Stop teknolojisi, aracınız özellikle İstanbul gibi her saat diliminde trafiğin olduğu şehirlerde daha az enerji harcamasına olanak sağlayan bir sistemdir.
Start-Stop teknolojisi ile aracınızın hiç hareket edemediği yoğun trafiklerde motor otomatik olarak durur.
Aracınızın kontağını açıp kapatmanıza gerek bile kalmadan duran motor debriyaj pedalına bastığınız anda yeniden çalışır.
Start - Stop teknolojisi aracınızın hem yakıt tasarrufu sağlamasına hem de karbon emisyonunu azaltarak çevre dostu bir araç olmasına katkı sunmaktadır.
Klasik akülerin (FB) çalıştırılma süresi ortalama 30.000 çalıştırma ile sınırlıyken Start - Stop aküler 90.000 çalıştırmaya kadar verimli kalmaktadır.
Mutlu Akü Ömrü Kaç Yıl?
Ülkemizde birçok farklı akü markasıyla karşılaşmak mümkündür. Mutlu Akü 1955 yılı ile akü üretimine başlayan önemli bir firma olup ürettiği akülerin uzun ömürlü olması ile de otomobil piyasasında kendine sarsılmaz bir yer edinmiştir.
Mutlu akü ömrü ortalama 5-6 yıldır.
İnci Akü Ömrü Kaç Yıl?
İnci Akü 1984 yılında kurulup 1993 yılı itibari ile Tudor marka akülerin üretimini başlatarak otomotiv sektöründe önemli olan firmalardan olmayı başarmıştır.
İnci akü kullanım ömrü ortalama 5-6 yıldır.
Akünün Son Kullanma Tarihi Var mı?
Aracınızın aküsünde son kullanma tarihi bulunmamaktadır, ancak üretim tarihi akü üzerinde yazmaktadır. Akünün üretim tarihini ya akünün eksi kutup başında ya gövdesinde ya da garanti belgesinde görmeniz mümkündür.
Akünün son kullanma tarihi var mı, sorusunu cevaplayabilmek için üretim tarihini bilmek gerekmektedir.
Yakın tarihte üretilmiş bir araba aküsü aldığınızda bu akünün ömrü daha uzun olacaktır; çünkü uzun süre çalışmayan bir aracın aküsü nasıl zayıflayıp hızla bitiyorsa rafta duran bir akü için de durum aynıdır. Rafta bekleyen bir aküde zaman içinde sülfürleşme başlayacaktır.
Raf ömrü bir yılı aşmış bir aküyü aracınıza taktırmanız halinde bu aküden alacağınız verim oldukça düşük olacaktır.
“Ücretsiz akü testi için Pratik Araba' ya uğrayabilirsiniz.”
Aracınızın periyodik bakımı için
Pratik Araba ekibimizi arayabilir ya da
https://www.pratikaraba.com/periyodik-bakim.html linkinden öğrenebilirsiniz.
Pratik Araba’ da bulut teknolojisi yardımıyla periyodik bakımlarınızı km ve yıl bazında online takip edebilirsiniz.
Start-Stop Akü Nedir?Araç Aküsü Zayıf Olursa Ne Olur?Akü Kutup Başı Neyle Temizlenir?