Arabanızdaki gösterge paneli; paneldeki ışıklar, işaretler yolu ile size aracınızdaki sorunla ilgili bilgi veren önemli bir parçadır.
Araba kullanmaya ilk kez başlayan birçok sürücü araç gösterge panelindeki işaretleri ve ikaz lambalarının neden yanıp söndüğünü anlamakta zorlanabilmektedirler.
Gösterge panelindeki bu işaretler her zaman önemli bir arızanın sinyali olmasa da genellikle aracınıza dair bir sorun oluşmaya başladığının sembolüdür.
En genel tanımı ile; araçların gösterge ekranında aracınıza dair arıza ya da hatırlatma amaçlı bilgi vererek siz sürücüleri uyaran sisteme gösterge paneli denilmektedir.
Aracınızın marka - modeline göre gösterge paneli ve paneldeki ikaz lambalarının sayısı değişebilmektedir.
Gösterge panelinde ki en önemli işaretlerden bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:• Lastik Basıncı Göstergesi
• Akü Göstergesi
• Motor Kontrol Lambası Göstergesi
• Soğutma Sistemi / Hararet Göstergesi
• Yağ Basıncı Göstergesi
• Fren Sistemi Göstergesi
* Gösterge panelinde
lastik basıncı uyarı ışığını görmeniz aracınızın lastiklerinin en az birinin hava basıncının düşük olduğu anlamına gelmektedir.
* Eğer aracınızı çalıştırdığınızda gösterge panelinde
akü ikaz işareti yanıyor ise aküde ya da alternatörde bir arıza oluşmuş demektir.
* Gösterge panelinde
yağ ikaz işareti görüyorsanız aracınızın yağ basıncı düşmüş demektir.
* Aracınızın gösterge panelinde
fren ikaz işaret yanıyor ise fren sisteminde bir arıza oluşmuş ya da fren yağı seviyesinde önemli ölçüde bir düşüş olmuş demektir.
Servis Uyarı Lambası Ne İşe Yarar?Servis ikaz lambası aracınızın kilometre bazlı bakımının yaklaştığını / geldiğini hatırlatmak, aracınızdaki aksamlarda oluşan sorunlarla ilgili sizi bilgilendirmekle görevli olan sistemdir.
Servis İkaz / Uyarı Lambası Neden Yanar?
Aracınızın servis ikaz ışığının / lambasının yanıyor olması motor veya şanzıman elektroniğinde; yani elektronik sistemde bir arıza oluşmuş, lastik basıncı, motor yağı basıncı düşmüş olmasına işarettir.
Aynı şekilde
servis ikaz lambası / gösterge ışığı; aracınızın şasi ( aracınızın iskeleti / en önemli güvenlik bölümü) sistemlerinin bir alanında, kilitlenme önleyici fren sisteminde (ABS), çekiş kontrol sisteminde (TCS), fren hidrolik sisteminde, aküde, motor ya da yağda oluşan bir arıza durumlarında yanmaktadır.
Aracınızın gösterge panelinde hız ibresi, hararet ve yağ göstergeleri, devir saati gibi önemli birçok bilgi bulunmaktadır.
Aracınıza dair oluşan herhangi bir sorun kendini gösterge panelinde gösterebilmektedir.
Aracınızın gösterge panelinde oluşabilecek herhangi bir arızanın –pixel kayıpları, ekran hataları, işlemci hataları ve ana kartta meydana gelebilecek yazılımsal ya da donanımsal sorunlar- zamanında tespiti oldukça önemlidir.Gösterge panelinde aracınızın anlık hız değişimini, kat ettiği mesafeyi, araç sıvılarında ya da elektrik sisteminde oluşan arızları, motorda ya da motor yağındaki sorunları, sis lambalarının aktif olup olmadığını, aracınızın fren sisteminde bir arıza olup olmadığını…görebilmektesiniz.
Sürücüleri bilgilendirmek amaçlı kullanılan aracınızın gösterge panelinin/ servis ikaz lambalarının kontrolünün yapılması oldukça önemlidir.
Servis uyarı lambalarının yanması sonrası aracınızdaki sorunun çözümü için gideceğiniz serviste sorun çözüldükten sonra servisi kaz lambası da sıfırlanmaktadır / resetlenmektedir.
Servis İkaz Lambası Nasıl Sıfırlanır / Resetlenir?
Yukarıda aracınızda bulunan bazı servis ikaz işaretlerinden ve yanma sebeplerinden bahsetmiştik, peki aracınızın size verdiği uyarıyı dikkate alıp özel bir servise kontrol / tamir için gittikten ve sorun çözüldükten sonra
servis ikaz lambalarının yanmaya devam ettiğini gördüğünüzde ne yapmalısınız? Böyle bir durumda yapmanız gereken servis ikaz ışığının / lambasının
sıfırlanması; yani
resetlenmesidir. Bu sıfırlama işlemi gerekli kontrol, tamir ve değişimlerin tamamlanmasının ardından özel servis tarafından yapılmaktadır. Gittiğiniz özel servisin aracınızın servis ikaz lambasının sıfırlamasını unutmayarak yapması gerekmektedir.
“ Aracınızın servis uyarı lambası sıfırlama işlemini PratikAraba’nın uzman ekibine yaptırabilirsiniz. ”
Servis ikaz lambasının sıfırlanması aracınızın marka – modeline göre farklılık gösterebilmektedir.
Servis ikaz lambası sıfırlama işlemi aracınızın marka – modeline göre zaman zaman arıza tespit cihazları desteği ile yapılırken zaman zaman da el yordamı ile; yani manuel olarak yapılabilmektedir.
Ancak servis ikaz lambası sıfırlama işlemi oldukça önemli bir işlem olduğundan yeterli bilgiye sahip olmadan yapılmaması gerekmektedir.
" 1968'den günümüze uzanan tecrübe ve bilgi birikimiyle, TSE 12047 servis kalite standarına haiz servis yapısıyla aracınızın bakım, onarım, elektrik ve diagnostic işlemleri PratikAraba'da garantilidir. "
Periyodik bakım ve onarım işlemlerinde
PratikAraba' servisini tercih ettiğinizde aracınız periyodik bakım ve diğer işlemlerini
www.pratikaraba.com/periyodik-bakim.html a tıklayarak görebilirsiniz.
Pro-Pratik Ekspertiz ile aracınızı birlikte kontrol edelim.Fren Balatalarınızı Ne Sıklıkta Değiştirmelisiniz?Aracınızın Periyodik Bakım Fiyatını Hesaplayın