Şase aracınız için oldukça önemli olan iskelet sistemi olarak adlandırabileceğimiz ve karoseriyi taşıyan yapıdır.
Şase aracınızın dayanıklılığını arttıran bir bileşendir ve herhangi bir kaza anında aracınızda oluşan çarpma şiddetini en aza indirmektedir.
Aracınızın şasesi aracınızdaki tüm parçaların monte edildiği önemli bir bileşendir; yani insan vücudundaki iskelet ve omurga yapısı ne ise şase de aracınız için odur. Aracınızın dengede ve sağlam durabilmesi, şaseye bağlı olup aracınızın motor ve karoserini taşıyan yapıdır.
Özellikle bir kaza anında aracınıza uygulanacak baskıyı en aza indiren yapı olan şasenin üretildiği maddenin kalitesi marka ve modele göre değişmektedir.
Şase Numarası Nedir?
Şase numarası aracınızın kimlik kartı gibidir. Kendine özel bir algoritması olan şase numarası 17 haneden oluşan bir dizilime sahiptir.
Şase numarası aracınıza özel olup aracınızın üretimi, işlemleri ve kaza gibi durumları bu numara üzerinden kaydedilmektedir.
Şase Numarası Neyi İfade Etmektedir?
Şase numarasının her araca özel olduğunu yukarıda belirtmiştik.
Peki şase numarasının açılımı nedir?Şase numarasının ilk iki hanesi aracınızın üretildiği ülkeye dair bilgiyi içermektedir.
Üçüncü rakam aracın tipini ifade etmektedir.
Ardından gelen ilk üç hane aracınızın markasını ve motorun hacmi ile tipini kapsamaktadır.
Dokuzuncu sayı ise aracınızın güvenlik kodu olup on birinci sayı fabrika kodunu içermektedir.
Son altı hane ise aracınızın seri numarasını barındıran bir algoritmadır.
Aracınıza dair yapılacak herhangi bir sorgulama bu altı hane üzerinden yapılmaktadır.
Peki şase numarası neden önemlidir?Şase numarası aracınıza dair tüm detay bilgileri barındıran, kasko ve zorunlu trafik sigortasının sorgulama işlemlerinin yapıldığı aracınıza has bir algoritmadır.
Bundan dolayı ikinci el araç alacağınız zaman şase numarası üzerinden alacağınız araca dair kaza ve hasar dahil tüm kontrol işlemlerini sağlayabilmektesiniz.
Podye Nedir?
Podye amortisör takozlarına bağlı olup aracınızın ön tekerleklerinin üzerinde bulunan şase parçalarından biridir.
Podye aracınızın kazalarda alacağı darbelerde direnç gösteren bir aksamdır ve aracınızın bir kaza anında hasar görüp görmediğini anlayabileceğiniz ilk parçadır.
Podye hasarlı olduğunda aracınız çekme yapabilir.
Podye Neden Önemlidir?
Podye şasenin bir parçasıdır ve aracınızın yol tutuşunu etkileyen bir parçadır.
Aracınızın olası bir kaza anında alacağı darbeleri hafifleten bir aksamdır.
Podye metal yapıya sahip olmasına rağmen bir kazada hasar gördüğünde; eğer bu hasar hemen düzeltilmez ise kendisine bağlı olan amortisör takozu, fren sistemi, tekerlekler gibi birçok parçanın hasar görmesine sebep olabilmektedir.
Podye İşlemli Araç Alınır Mı?
Podye şasenin önemli bir parçası olup oldukça pahalıdır.
Kılıç sacı olarak da bilinen podye hasar aldığında eğer hasar orta düzeyli ise özel serviste alanında uzman ustalar ile bu hasar tamir edilebilir; ancak podyenin ilk sağlamlığı kalmaz.
Podyenin aldığı hasar tamir yolu ile halledilemeyecek düzeyde ise değişiminin yapılması gerekmektedir.
Podyede işlem olduğunu almak için alacağınız aracın kaputu açın ve kaputu açtığınızda sağ ve sol podyelerde çekici izi olup olmadığını kontrol edin.
Macun çatlağı ya da işlemli boya bulunuyor ise podye işlem görmüş demektir.
Podye aracınız için hayati bir parça olduğundan sağlamlığı kontrol edilmelidir. Çünkü podyesi hasar görmüş ve sağlam olmayan bir aracın şasesi de hasar görmüş olabilir.
Bu da aracınızı olası bir kaza anında savunmasız hale getirecektir. Bu sebeple şase ve podye kontrolü yapılmadan aracı almamanızı tavsiye ederiz.
“ Pro-Pratik Ekspertiz ile şase ve aracın hasar durumunu öğrenemek çok kolay...”
PratikAraba servisimiz; Mekanik, Kaporta, Fırın-boya, Elektrik, Elektrodiagnostik üniteleri ile 2001 yılında TSE 12047'yi -Binek ve Ticari Araçlar “A” Kalite Hizmet Belgesi' ni- alarak vermiş olduğu hizmetin “A” kalite hizmet normlarına uygunluğunu belgelemiştir.
Aracınızın periyodik bakımı için
PratikAraba ekibimizi arayabilir ya da
www.pratikaraba.com/periyodik-bakim.html linkinden öğrenebilirsiniz.
Pratik Araba’ da bulut teknolojisi yardımıyla periyodik bakımlarınızı km ve yıl bazında online takip edebilirsiniz.
Pro-Pratik Ekspertiz nedir?Oto Ekspertiz Kaporta Boya Kontrolü Nasıl Yapılır?
Araç Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?