Araçlarda ESP Nedir ve Ne işe Yarar?
ESP (Elektronik Stabilite Programı) sistemi sürüş güvenliği açısından son derece önemli olan denge kontrol sistemidir.
ESP sistemi eski otomobillerde de olsa 2014'ten beri Avrupa'daki modern otomobillerde zorunlu olan ve birçok trafik kazasının önlenmesinde yardımcı olan bir hayat kurtarma teknolojisidir.
ESP, aracınız güvenli bir şekilde kullanabilmeniz için gerekli özellikleri bir araya getiren teknolojiler bütünüdür.
Bu sistem, kilitlenme önleyici frenleri (ABS), çekiş kontrolünü (TCS) vb. özellikler ile sürücünün dışından kaynaklanan hataları tespit ederek tehlike yaşanmasına neden olabilecek olası durumlara karşı aracı durdurma ya da sürüşün daha sağlıklı devam etmesini sağlayacak müdahalelerde bulunmasını sağlar.
Araçlarda ESP Sistemi Nasıl Çalışır?
Daha öncede belirttiğimiz gibi ESP sistemi yaşanılacak olası durumları değerlendirerek bir sonraki davranışınızı öngörerek güvenli sürüş yapmanızı hedeflemektedir.
Örneğin; aracınızla bir şekilde sola veya sağa dönüyorsanız ancak araç dümdüz ilerliyorsa (belki de yol çok ıslak veya buzlu olduğundan) sistem bunu algılayabilir ve müdahale edip yardım etmesini söyleyebilir.
Diğer bir senaryoda aniden fren yaparsanız ve tekerleklerinizde kilitlenme tehlikesiyle karşı karşıya kalırsanız, sistem kilitlenme önleyici frenlerin (ABS) devreye girmesini ve lastiklerin yeniden tutuşu kazanmasına yardımcı olabilir.
Ayrıca her bir tekerleğe gönderilen fren kuvveti miktarını değiştirebilir, bu nedenle bir veya daha fazla tekerlek diğerlerinden daha fazla çekişe sahipse, bu durum etkinin maksimum seviyeye çıkmasına yardımcı olabilir.
ESP İşareti Nedir?
ESP işareti genel olarak bir araba figürünün altında iki zigzag şeklinde kayma işareti olan gösterge panosunda yer alan özel bir uyarı ışığıdır.
Bu uyarı ışığı, sistem etkinleştiğinde yanıp söncektir, bu durum özellikle kaygan bir yüzeyde aracınızı kullanıyorsanız sıklıkla olacaktır.
Bu dışında uyarı ışığı yanar ve sürekli yanık kalırsa, ESP sisteminin bir arızası olduğunu veya tamamen kapatıldığını göstermektedir. Bu gibi durumlarda ESP sistemini kontrol etmeniz gerekmektedir.
Eğer bilinçli olarak kapatılmadıysa ESP sisteminizde bir arıza olduğu öngörülebilir.
ESP Arızası Nedir?
ESP sisteminde arızalar genellikle aracınızın sürüş kalitesini düşürür ancak aracın tamamen kullanılamaz hale gelmesini sağlamaz.
Ancak bu durum ciddi bir arıza olmadığı anlamına gelmemektedir.
Çünkü aracınız olası tehlikelere karşı savunmasız kalmakla beraber direksiyonunuzda sertleşme olmasına ve buna bağlı olarak kontrolü güçleşmesine neden olmaktadır.
ESP kontrolünü yaparken dikkat etmeniz gereken bir diğer husus ise akülerinizdir.
Düzgün çalışmayan bir akünün ilk etkileyeceği sistem ESP sistemidir.
Çünkü ESP sistemi bu konuda oldukça hassas davranmaktadır.
ESP Arızalı Olursa Ne Olur?
ESP arızalı olduğunda aracınızın kullanımına devam edebilirsiniz ancak bu son derece yanlış bir tercih olacaktır.
Çünkü aracınız öngöremeyeceğiniz bir çok etkiye karşı savunmasız kalacaktır.
ESP sistemi bir sistem bütünü olduğu için arıza durumunda problemin nereden kaynaklandığını tespit edebilmek adına aracınızın arıza tespit cihazlarına bağlanması gerekmektedir.
Aksi takdirde problemin tespiti oldukça güç olacaktır.
ESP ve ASR Arasındaki Fark Nedir?
ESP (Elektronik Stabilite Programı) ve
ASR (Anti Patinaj Sistemi) sistemleri görevlerindeki benzerlik nedeniyle çok fazla karışıtırılan aracınızdaki iki ayrı özelliktir.
ESP ve ASR arasındaki en temel farklılık ASR aracınızdaki arka lastikleri etkileyerek patinaj önleyiciliğini üstlenirken ESP sistemi ASR'yi de kapsayan daha geniş özellikler bütünüdür.
ESP'de arka lastik dışında ön lastik ve direksiyon açısı sensörünede sahiptir.
“Pratik Araba ekibi olarak aracınızın ESP kontrollerini hassasiyetle yapmaktayız.”
Aracınızın periyodik bakımı için
Pratik Araba ekibimizi arayabilir ya da
https://www.pratikaraba.com/periyodik-bakim.html linkinden öğrenebilirsiniz.
Pratik Araba’ da bulut teknolojisi yardımıyla periyodik bakımlarınızı km ve yıl bazında online takip edebilirsiniz.
Triger Kayışının Yıprandığını Nasıl Anlarız?Fren Balatalarınızı Ne Sıklıkta Değiştirmelisiniz?Aracınızın Periyodik Bakım Fiyatını Hesaplayın