El freni arızalı bir araç, TüvTürk araç muayenesinden geçemez. Aracınızın el freni arızalı ise ağır kusur olarak muayene raporunda belirtilir. Bu nedenle araç muayenesi yaptırmadan önce aracınızın el freni kontrollerinin yapılması gerekir.
PratikAraba olarak, fren testi cizahımızla aracınızın el freni kontrolünü yapmaktayız. El freni arızalı ise bu durumun nasıl giderileceğini tespit eder ve sizin onayınızla aracınızın el frenini faal hale getiririz.
Durur pozisyondaki aracınızın sabitlenmesinde / park hâline getirilebilmesinde ( özellikle yokuşlar gibi eğimli alanlarda) ve aracınızla güvenli yolculuk edebilmeniz için en önemli görevlerden biri de mekanik bir aksam olan el frenine (park freni, acil durum freni, e-fren…) düşmektedir.
El freni mekanik bir yapıya sahiptir.
Tamamen mekanik yapıda olması da el frenini oldukça güvenilir kılmaktadır.
Aracınız için hayati aksamlardan biri olan el freni oldukça pratik bir kullanıma sahiptir. Bir kolu andıran yapıda olan el frenini çekerken kolun hemen üzerinde bulunan düğmeye basmadan el freninin sesini duymanız gerekmektedir.
Ancak aracınızı park edeceğiniz zaman el frenini indirmek ve indirirken mekanik düğmeye basarak çelik teli serbest duruma getirmek oldukça önemlidir.
Düğmeye bazmadığınız takdirde fren üzerindeki çelik tel zamanla zarar görecektir.
Arabanızın el freninin kontrolünü sağlayan, el freni ile diğer aksamlar / mekanik bağlantılar ile arasındaki ilişkiyi kuran parça
el fren telidir.
Peki
el fren teli ne işe yarar ve
neden önemlidir?
El fren teli arabanızın el freni ile el freninin mekanik düzeni arasındaki bağı sağlayan parçadır.
El freni telinde oluşabilecek herhangi bir arıza durumu (gevşeme, paslanma, aşınma, kopma) el freninin işlevini yerine getirememesine sebebiyet verebilmektedir.
“ Güvenli sürüş için aracınızın el freni kontrolünü PratikAraba servisimizde yaptırabilirsiniz.“
El Freni Teli Arızası Nasıl Anlaşılır ?
El freni teli zamanla paslanabilir, gevşeyebilir hatta kopabilir; her durumda el freni telinde oluşabilecek sorun aracınızın el frenini kontrollü şekilde kullanmanıza engel olmaktadır.
Peki
el freni teli arızası nasıl anlaşılır ?
• Arabanızın el freni az tutuyorsa
• Arabanızın el fren kontrolü çok kolay ya da çok zor ise
• Park edeceğiniz zaman el freni tutmuyor ise
• El freninin aracınızın iki tekerleğini tutması gerektiği hâlde tek tekerleğini tutuyorsa
• Aracınız eğimli / yokuş zeminlerde sabit duramıyor ise
• El frenini çektiğinizde ses geliyorsa arabanızın el freni telinin kontrolü yapılarak değişmesi gerekmektedir.
El Freni Teli Değişimi Nasıl Yapılır?
El fren teli değişimi için sırası ile;- Öncelikle aracınızı park etmeniz gerekmektedir.
- Park edilen aracınızın sabit kalabilmesi adına takoz kullanılarak tekerlekler sabit hâle getirilmelidir.
- Ardından el freni bağlantı noktası belirlenerek araç kaldırılmalı ve ayar mekanizması ayarlanmalıdır.
- Ayar mekanizması hazır olan aracınızda el freni ile ilgili kablo ayrılıp destekleyici parçalar çıkarılarak el freni bağlantısı kesilmelidir.
- Bu işlemlerin bitiminin ardından el freni teli çıkarılarak yeni tel takılıp işlem sırasına göre çıkarılan parçalar yeniden monte edilip araç indirilmelidir.
- Aracınızın el fren teli değişiminin ardından yapılan işlemin faydalı olup olmadığını görebilmek amacı ile araç test edilmelidir.
“Aracınızın el fren teli değişimi, Pratik Araba servisimizde garantili olarak yapılır.”
El Fren Teli Değişim Fiyatı Ne Kadar?
Aracınızın el freni telinin kontol ve değişimi aracınızın marka, modeline göre değişmektedir. El fren teli değişim fiyatını PratikAraba servisimizi arayarak öğrenebilirsiniz.
El freni ve mekanizması güvenli bir sürüş için oldukça önemlidir; bu nedenle aracınızın el freni kontrolünü ve gerekli görülür ise el fren teli değişimi yaptırmanız gerekir.
PratikAraba olarak 1968'de başlayan oto servis faaliyetlerindeki tecrübe ve bilgi birikimiyle aracınızın periyodik bakım işlemlerini marka üreticisinin belirlediği kapsamda ve garantili olarak yapmaktayız.
Periyodik bakımlarda
PratikAraba servisini tercih ettiğinizde
https://www.pratikaraba.com/periyodik-bakim-tablosu.html a tıklayarak aracınızın periyodik bakım değişen malzemelerini ve sonraki bakım kilometre ve zamanını görebilmeniz mümkündür.
Klima gazının azaldığı nasıl anlaşılır?
Periyodik bakım fiyatları neden farklıdır?
Akü alırken nelere dikkat etmeliyiz?