DSG Nedir?
DSG yeni bir şanzıman türü olup (Direct Shift gearbox) kelimesinin kısaltması olarak hayatımıza girmektedir. Yakın bir gelecekte hayatımıza giren bu kavram genel anlamda vites geçişlerini koordine edip sürüş kalitemizi artırmaktadır.
DSG Şanzıman Nedir?
DSG sistemi çift kavramalı olarak da bilinen ve bu özelliği ile geleneksel otomatik şanzımana alternatif olarak sunulan bir şanzıman sistemidir.
Geçmişte şanzıman türleri manuel ve otomatik olarak ikiye ayrılırdı, ancak artık DSG olarak adlandırdığımız yeni bir şanzıman türü bulunmaktadır.
Vites geçişlerinin diğer dişli şanzıman türlerine göre hızlı yapılmasını sağlayan bu şanzıman türü
bu özelliği ile daha yüksek performans ve güvenli şekilde araç kullanma imkanı sağlamaktadır.
Dsg Şanzıman Arızası
Dsg şanzıman arızası otomobil piyasasında diğer bir deyişle Mekatronik arızası olarak da adlandırılmaktadır.
DSG şanzımanlar, elektro-hidrolik kontrol ünitesi olan bir parça bütünüdür. DSG şanzımanlarda arızalar genellikle Mekatronik kart değişimi, gövde bakımı ve komple şanzıman değişimi olarak ele alınmaktadır.
DSG Şanzıman Nasıl Çalışır?
Tipik otomatik vites kutularında, düz vites kutulu araçlarda olduğu gibi debriyaj pedalı yoktur.
Bunun nedeni, motoru şanzımana bağlayan bir debriyaja sahip olmamasıdır.
DSG sahip araçlar otomatik olarak devreye girip çıkabileceği elektronik olarak kontrol edilen kavramaya sahiptir.
Motor gücünü vites kutusundan aracın tekerleklerine iletmek için bir debriyaj kullanılır. Bu olurken, otomobilin elektronik sistemi bir sonraki vitese ihtiyacınız olacağını tahmin eder ve bu vitesi hazırlamak için ikinci debriyajı kullanır.
Araç vites değiştirme zamanının geldiğine karar verdiğinde, vites kutusunun mevcut debriyajı bırakıp diğer tahmin ettiği ikinci debriyajı devreye almasını iletir.
Böylece vites geçişleri sistematik ve kolay bir şekilde gerçekleşmiş olur.
DSG Şanzıman Sorunları Nelerdir?
DSG şanzımanlarda arızaya neden olabilecek iki ünite yer almaktadır. Hidrolik ünitede arıza olduğu takdirde araç hareket etmeye devam eder ancak arıza lambası yanar. Ancak bu şekilde kullanıma devam edilmesi doğru bir tercih olmayacaktır.
Diğer bir ünite olan Elektronik ünitesinde meydana gelen bir arıza ise vites geçişlerinde sarsıntıya ya da vitesin hiç geçmemesine, aracınızın gürültülü ses çıkarmasına ve titreşim seviyesinin artmasına neden olmaktadır. Elektronik ünite arızalarında genellikle araç kullanımına devam edilememektedir. Bu nedenle servise gitmek üzere bir oto çekiciye ihtiyacınız olacaktır.
DSG Şanzıman Hangi Araçlarda Bulunur?
Bu şanzıman türü Audi, Mitsubishi, Nisan, Porsche ve BMW dahil olmak üzere Volkswagen Grubu araçlarda kullanıma başlamıştır. Ancak bu markalar içerisinde ilk olarak Volkswagenin öncülük ettiğini söyleyebiliriz.
DSG Şanzımanın Avantajları
- Vites geçişlerini tahmin eden bir yapıya sahip olması nedeniyle geleneksel şanzımanlara göre daha hızlı hareket etmektedir.
- DSG şanzımanlı otomobiller geleneksel şanzımanlı otomobillere kıyasla genel olarak daha düşük yakıt tüketimine sahiptir.
- Debriyaj yapısı nedeniyle sürücü eforunu azaltarak, sürüş keyfini artırmaktadır.
DSG Şanzımanın Dezavantajları
- DSG şanzımanlı bir aracın vites kutusundaki karmaşık yapı tamir sürecini güçleştirmektedir. Bu nedenle geleneksel şanzımanlara kıyasla tamir ücreti daha yüksek olabilmektedir.
- DSG şanzımanlı araçlar her ne kadar bir sonraki vites geçişini tahmin etsede kesin olarak bilemez. Bu durum öngörülemeyen sürüş durumlarında tereddüte neden olabilmektedir.
- DSG şanzımana sahip araçlar geleneksel şanzımanlı araçlara kıyasla daha yüksek ücrete sahiptir.
Şanzıman Yağ DeğişimiŞanzıman TamiriGeri Vites Lambası Hangi Renk Olur?