Motor yağı değişimi, aracınızın motorunun düzgün çalışması ve uzun ömürlü olması için gerekli bir bakım işlemidir.
Motor yağı, motorun hareketli parçalarının arasında bir kayma filmi oluşturarak sürtünmeyi azaltır ve parçaların aşınmasını önler. Ayrıca, motorun soğumasını sağlar, kir ve tortuları temizler ve motorun korozyondan korunmasına yardımcı olur.
Araç sahibi olarak motor yağı değişim zamanını bilmeli ve bu zamana göre aracınızda motor yağı değişimi yapmalısınız. Aksi takdirde hem aracınızın motor ömrünü ve değerini kaybedersiniz hem de sürüş güvenliğini tehlikeye atmış olursunuz.
Motor Yağı Eksik Olursa Ne Olur?
Aracınızın sağlıklı çalışması için motor yağının olması gereken bir yağ seviyesi vardır, bu seviyenin altında olması aracınıza zarar verecektir.
Aşırı Aşınma: Motor yağı, motor parçaları arasında bir koruyucu film tabakası oluşturarak aşınmayı azaltır. Yağ eksik olduğunda, bu koruma azalır ve parçalar birbirine sürtünmeye başlar. Bu sürtünme, aşırı aşınmaya ve motorun ömrünün kısalmına neden olabilir.
Yüksek Sıcaklık: Motor yağı, motorun ısısını dengede tutmaya yardımcı olur. Eğer yağ eksikse, motorun sıcaklığı aşırı derecede artabilir. Bu da motorun aşırı ısınmasına ve potansiyel olarak ciddi zararlara yol açabilir.
Düşük Verimlilik: Motor yağının eksik olması, motorun düzgün çalışmamasına neden olabilir. Bu da yakıt verimliliğinin düşmesine ve yakıt tüketiminin artmasına yol açabilir.
Motor Gürültüsü: Yağın az olması, motor parçalarının birbirine sürtünmesine neden olur. Bu sürtünme, motorun daha fazla ses yapmasına neden olabilir.
Motor Arızaları: Uzun vadede, eksik yağ, motorun ciddi şekilde zarar görmesine neden olabilir. Bu durum, pahalı onarımlara veya motorun tamamen değiştirilmesine neden olabilir.
Motor Yağı Eksikliği Nasıl Anlaşılır?
Motor yağı eksikliğini belirlemek için birkaç yöntem ve belirti vardır. Bununla ilgili şu adımlara dikkat edebilirsiniz:
Yağ Çubuğu Seviyesi: Motor yağını kontrol etmek için en yaygın yöntem yağ çubuğunu kullanmaktır. Araç çalışmıyorken ve düz bir zemindeyken yağ çubuğunu çıkarın, temizleyin, tekrar yerine sokun ve sonra tekrar çıkararak yağ seviyesini kontrol edin. Çubukta genellikle minimum ve maksimum işaretler bulunur. Eğer yağ seviyesi minimum işaretin altındaysa aracınızda yeterli seviyede yağ yok demektir.
Göstergedeki Yağ Lambası İşareti: Çoğu araçta, motor yağının düşük olduğunu belirten bir uyarı ışığı veya gösterge bulunur. Eğer bu ışık yanarsa ya da gösterge düşük bir seviyeyi gösteriyorsa, motor yağını kontrol etmeniz gerekecektir. Yağ lambasının sarı ve kırmızı şeklinde 2 seviyesi bulunmaktadır. Kırmızı ışığın yandığı bir durumda aracı çalıştırmamak gerekecektir.
Motor Gürültüsü ve Vuruntu: Eğer motorunuzdan alışılmadık sesler geliyorsa, bu, motor yağının düşük olduğunun bir göstergesi olabilir. Motor yağı eksik olduğunda, motor içindeki hareketli parçalar ihtiyaç duydukları yağlamayı yapamazlar. Bu durum ise motor parçalarında hafif bir vurma veya vuruntu sesine ve sürüntünme nedeniyle aşınma yaşanmasına neden olacaktır.
Motor yağı seviyesi düşükse, motor içindeki düşük yağ basıncı nedeniyle eksantrik mili veya eksantrik mil yatağı gürültüsü de duyabilirsiniz. Motor yağı eskidiğinde ve viskozitesini (yağlama kabiliyetini) kaybettiğinde de motor gürültüsü oluşacaktır.
Egzoz Duman Rengi Ne Anlama Gelir?
Egzoz dumanının rengi, aracın motorunda olabilecek bazı sorunları teşhis etmekte yardımcı olabilir. Dumanın rengi, motorun farklı bölümlerindeki problemlerin farklı belirtileridir.
Beyaz duman: Soğuk havalarda, motorun egzoz gazları soğudukça su buharı oluşturabilir. Bu, beyaz dumana neden olabilir. Ayrıca, motor aşırı ısınıyorsa veya su sızıyorsa da beyaz duman görülebilir. Su sızıntısı, silindir kafası contası, piston segmanları veya radyatör gibi yerlerden kaynaklanabilir.
Siyah duman: Siyah duman, motorun fazla yakıt tükettiğini ve bu yakıtın tam olarak yanmadığını belirtir. Bu durum, hava/yakıt karışımının fazla olduğunu gösterir. Hava filtresinin tıkanması, yakıt enjektörlerinin arızalanması veya diğer yakıt sistem bileşenlerinin bozulduğunu belirtebilir.
Mavi duman: Motora sızan yağın yakıtla birlikte yanmasından kaynaklanır. Bu durum yağ seviyesini azaltıp motorun aşınmasına neden olacaktır. Ayrıca harici bir yağ sızıntısı olma ve yağın egzoz sistemine damlama olasılığı da vardır.
Gri duman: Araçtan gri duman gelmesinin birçok nedeni olabilir. Fakat gri duman, temelde motorun öngörüldüğü şekilde çalışmadığı mekanik bir sorunolduğu anlamına gelmektedir. Dumanın kaynağını ve nedenini belirlemek için tam bir teşhis gereklidir.
Motor Yağı Değişimini Ne Zaman Yapmalısınız?
Motor yağının değişim süresi aracınızın motor üretim tipine, marka-modeline ve kullanım şartlarına göre değişiklik gösterebilmektedir.
Özellikle İstanbul gibi her zaman diliminde yoğun trafiğin olduğu bir şehirde araç kullanmanız halinde
aracın motorun km başına çalışma süresi artacaktır. Bu durum da motor yağının değişim süresi daha erken olmalıdır.
Düz ve temiz yolda seyahat eden aracın motor yağı değişim süresi ile tozlu, topraklı- çamurlu yolda hareket eden bir aracın motor yağı değişim süresi farklılık gösterecektir.
Ancak ortalama bir kilometre vermek gerekirse motor yağı değişim km si en genel ifadeyle
10.000 - 20.000 km'de bir yapılması gerekir.
" PratikAraba servisimizde aracınızın motor yağı kontrolünü ücretsiz olarak yaptırabilirsiniz."
" PratikAraba servisimizde; 1968'den günümüze uzanan tecrübe ve bilgi birikimiyle oluşan kaliteli işçiliğimiz, TSE 12047 servis yetki belgemiz ve müşteri memnuniyetine verdiğimiz önem ile aracınızın bakım ve onarım işlemleri garantilidir. "
Aracınızın periyodik bakımı için
0212 875 77 85 nolu telefondan servisimizi arayabilir ya da periyodik bakım fiyatını
https://www.pratikaraba.com/periyodik-bakim.html linkinden hesaplayabilirsiniz.
Araçta Motor Yağı Lambası Neden Yanar?Motor Yağı Değişiminde Nelere Dikkat Edilmeli?Motor Yağı Nasıl Kontrol Edilir?