Araç motorunun aşırı ısınması sebebiyle su kaynatması olayına hararet denilmektedir. Aracın hararet yapması yani su kaynatması ciddi tamir masraflarını beraberinde getirir.
Çeşitli sebepler ile araçtaki soğutma sisteminin sağlıklı çalışmaması yani motoru yeteri kadar soğutamaması, motorun hararet yapmasına sebep olur.
İçten yanmalı motorlarda aracın silindirleri arasında yakıt yakılmaktadır. Bu yakma işleminde ciddi bir ısı açığa çıkar ve bu ısıyı kontrol edebilmek amacı ile hava veya sıvı seçenekleri bulunan soğutma mekanizmaları devreye girmelidir. Aksi takdirde ısı yükseldikçe motor parçaları zarar görür.
Motorun hararet yapmasını önlemek için belirli zamanlarda soğutma sistemi kontrol edilmeli, radyatör su seviyesi ve antifriz derecesine dikkat edilmelidir.
PratikAraba servisimizde periyodik bakım esnasında aracınızın soğutma sistemi, antifriz derecesi ve radyatör hortumları güvenli sürüş için kontrol edilmektedir.
Araç Neden Hararet Yapar?
Bir aracın hararet yapma nedeni çeşitli sebeplerden olabilmektedir. Ancak tüm bunları soğutma sistemindeki arıza ve zaman aşımları aracın hararet yapmasına sebep olur diyebiliriz.
● Radyatör soğutma sıvısının azalması
● Aracınızın soğutma fanının bozulması
● Vantilatör yani V kayışının kopması
● Devirdaim pompasının bozulması
● Radyatörde veya hortumlarında sıvı kaçağı olması
● Radyatörde tıkanma oluşması ( korozyon sebepli)
● Aracınızın hararet göstergesinin bozulması
● Motor hararet müşürünün bozulması gibi durumlar aracınızın hararet yapmasının en önemli sebepleri arasındadır.
Motor Hararet Yaparsa Ne Yapmak Gerekir?
Aracınızın motoru hararet yaptığında izlemeniz gereken birkaç adım bulunmaktadır. Gelin bu adımları birlikte inceleyelim:
- Öncelikle hararet yapan aracınızın klimasını kapatarak aracınızı kontağını çekiniz.
- Hararetin oluşturacağı dumandan etkilenmemek adına kısa bir süre bekledikten sonra aracınızın kaputunu açınız.
Aracınız yeterince soğumadan kaputu ya da radyatör kapağını açmanız olumsuz sonuçlar doğurmaktadır.
- Ardından aracınız soğuduktan sonra su kaybını öğrenebilmek amacıyla radyatör kapağını açınız.
- Aracınızın hararet yapma sebebi suyun azalması ise su eklemesi yapınız; ancak radyatördeki su olması gereken seviyedeyse PratikAraba servisimizi aramanızı tavsiye ederiz.
Aracınızın hararet yapması veya su kaynatması ile ilgili gerekli inceleme ve kontrollerin ardından servis yetkilimiz size hararetin neden kaynaklı olduğunu ve nasıl çözülmesi gerektiğini söyleyecektir.
" Bakım esnasında, radyatör sıvı seyiyesi, antifriz derecesi ve bağlantı hortumlarının kontrol edilmesi gerekir. "
Hararet Göstergesi Neden Önemli?
Arabanızdaki gösterge paneli; paneldeki ışıklar, işaretler yolu ile size aracınızdaki sorunla ilgili bilgi veren önemli bir parçadır.
Aracınızdaki hararet göstergesi en önemli olan ve bilinmesi gereken göstergelerin başında gelmektedir.
Hararet göstergesi, aracınızın soğutma sistemi ile ilgili bir sorunu ya da motor ısısının olması gerekenden fazla olması gibi sorunları işaret edebilir.
Gösterge panelindeki işaretler her zaman çok önemli bir arızanın sinyali olmasa da genellikle aracınıza dair bir sorun oluşmaya başladığının sembolüdür.
Hararet gösterge lambası kırmızı yandığında aracınızı emniyetli bir yere çekmenizi ve yardım için PratikAraba servisimizi aramanızı tavsiye ederiz.
PratikAraba servisimizde yapılan bakım ve onarım işlemleri
4077 sayılı Tüketici Koruma Kanunu kapsamında garantili ve yazılı olarak gerçekleştirir. Servis ekibimiz, bakım ve onarım sonunda aracınız ile test sürüşü yapar, sağlıklı şekilde çalıştığından emin olduktan sonra aracınızı teslim eder.
PratikAraba olarak 1968'de başlayan oto servis faaliyetlerindeki tecrübe ve bilgi birikimiyle aracınızın periyodik bakım işlemlerini marka üreticisinin belirlediği kapsamda ve garantili olarak yapmaktayız.
Periyodik bakım için servisimizi arayabilir ya da
https://www.pratikaraba.com/periyodik-bakim.html linkinden hesaplayabilirsiniz.
Dilediğiniz takdirde aracınıza yapılan periyodik bakım ve onarımları online olarak
Bakım Takibi linkinden görüntüleyebilirsiniz.
Oto Servis Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
Triger Kayışının Yıprandığını Nasıl Anlarız?
Fren Balatalarınızı Ne Sıklıkta Değiştirmelisiniz?